szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A HVG forrásai szerint az Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök által a múlt héten tető alá hozott megállapodásban méretes pénzügyi csomag körvonalazódott.

Nem előre ivott a medve bőrére Orbán Viktor miniszterelnök, amikor feltűnően magabiztosan kosarazta ki az IMF-et, kijelentve, hogy Magyarországnak nincs szüksége hitelre, képes a piacról finanszírozni az adósságait.

Nyilvánosan nem rántotta ugyan elő az aduját, de a HVG forrásai szerint a kormányfő önbizalmát a Vlagyimir Putyin elnökkel formálisan múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodás alapozta meg. A két és fél órás Kreml-béli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott. Az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami vetekszik egy IMF-hitel kondícióival. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba. Továbbá 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett. Mit ad a pénzügyi segítségért cserébe Magyarország?

Erről, továbbá a megállapodás részleteiről a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat