szerző:
MTI

Az elmúlt évben 8,1 százalékkal több külföldi 8,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a szállodákban. A belföldi turizmus számai nem emelkedtek számottevően, pedig tele volt négynapos ünneppel a tavalyi év.

Tavaly decemberben 6,1 százalékkal több vendég 8,2 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi  szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Az év egészét tekintve pedig 3,6 és 4,8 százalékos volt a növekedés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett jelentéséből.

Decemberben 10,4 százalékkal nőtt a külföldi és 2,3 százalékkal a belföldi vendégek száma, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 14,1, illetve 2,4 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évben 8,1 százalékkal több külföldi 8,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a szállodákban, míg 0,5 százalékkal kevesebb belföldi vendég 1,0 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele tavaly decemberben 19,231 milliárd forint volt, 4,5 százalékkal több mint egy évvel azelőtt, az év egészében 6,5 százalékkal nőtt a bevétel és meghaladta a 270 milliárd forintot.

38,7 százalékos szobakihasználtság decemberben

Decemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 38,7 százalékos volt, 6,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 58,0, a négycsillagosok 44,4 százalékos foglaltságot értek el.

2012-ben a kihasználtság 47,8 százalékot ért el, ez 4,0 százalékkal magasabb, mint 2011-ben.

Decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 724 forint volt, 6,7 százalékkal csökkent az előző év decemberéhez képest, elsősorban az erősebb forint hatására - közölte a KSH. Az egy kiadható szállodai szobára jutó 5695 forintos árbevétel (bruttó REVPAR) stagnálást jelent. Az ötcsillagos szállodákban 28 756 forint, a kétcsillagos egységekben 6955 forint volt az átlagár.

Decemberben 30 gyógyszálloda és 159 wellness-szálló működött az országban. A szobák kapacitáskihasználtsága a gyógyszállók esetében kedvezőbben alakult, 45,4 százalékos volt, míg a wellness-szállodák átlagot alig meghaladó 39,7 százalékos foglaltságot regisztráltak. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára a gyógyszállók esetében 14 430 forint, a wellness-szállók esetében 17 353 forint volt. 

Budapest a turizmusban is vízfej

Budapesten a vendégforgalom összességében 16 százalékkal nőtt decemberben, a külföldivendég-forgalom növekedésének eredményeképpen.

Az év folyamán a külföldivendég-éjszakák száma 13 százalékkal emelkedett a fővárosban, a belföldivendég-éjszakáké 3,6 százalékkal csökkent, összességében 11 százalékos növekedést értek el a kereskedelmi szálláshelyek.

A vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára decemberben 8090 és 28 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3200 és 17 400 forint között alakult, ami 28-99, illetve 11-61 eurónak felelt meg - közölte a statisztikai hivatal. 

2012-ben a balatoni üdülőkörzetben mind a külföldi, mind a belföldivendég-éjszakák száma nőtt, összességében 2,5 százalékkal.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1583 fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket, 1409 Széchenyi Pihenő Kártyát decemberben. A szálláshely- és a kapcsolódó szolgáltatásokért a belföldi vendégek 100 millió forint értékben fizettek üdülési csekkel, 918 millió forint értékben SZÉP-kártyával. 

Az év folyamán összességében 3 milliárd forintért váltottak be üdülési csekket, és csaknem 10 milliárd forint értékben SZÉP-kártyát.

Decemberben a szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken közvetlenül 28 ezer embert foglalkoztattak, 2,7 százalékkal többet, mint 2011 azonos időszakában. 

2012. december 31-én az országban 2208 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 878 szálloda 52 ezer szobával, 880 panzió 9 ezer szobával. A szállodákban decemberben több mint ezer szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos hónapjában.

Budapesten 186 szálloda működött, kapacitásuk csaknem azonos volt, mint 2011-ben.

Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 450 volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

Humanitárius válság: "Leszboszból lassan szabadtéri börtön válik"

Humanitárius válság: "Leszboszból lassan szabadtéri börtön válik"

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Ilyet még nem látott: sötétben avatott fel a fideszes képviselő egy árkot

Ilyet még nem látott: sötétben avatott fel a fideszes képviselő egy árkot

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát