szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A héten lezárult a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek a több mint ötezer lakosú önkormányzatokkal folytatott szakmai konzultációsorozata az állami adósságátvállalásról - közölte a belügyi tárca pénteken az MTI megkeresésére.

A héten Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyében, valamint budapesti kerületekben folytak egyeztetések.

Az Országgyűlés által elfogadott eljárásrend szerint az érintett önkormányzatok esetében február 28-áig születik megállapodás az állam és az önkormányzatok között az átvállalás mértékéről, amely az adósság 40 és 70 százaléka között mozog. Június 28-áig kell az Államadósság Kezelő Központ, a pénzintézetek és a települések közötti háromoldalú szerződésben rögzíteni az adósságátvállalás részleteit.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Ennek értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében teljes, míg a nagyobbakat érintően részleges adósságkonszolidációra kerül sor.

A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint 1710 ötezer lakosúnál kisebb települési önkormányzatnak 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújtott támogatást az állam.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett