szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Együtt 2014-től ugyanazt lehetne várni, mint a Bajnai-kormánytól 2009–2010-ben.

Nem akarja hazugsággal vádolni Bajnai Gordont a Fidesz frakcióvezetője, de – ahogy Rogán Antal fogalmazott – "az a baj, hogy láttuk már őt kormányozni 2009–2010 között. Mindannyian emlékezünk azokra az intézkedéskre, amelyekkel nem négymillió ember járt jobban, hanem tízmillió ember járt rosszabbul: bércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, az ingatlanadó bevezetése, a személyi jövedelemadó megemelése" – sorolta a politikus az M1 Az Este című műsorában annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon azt mondta: Rogán Antal hazudik, amikor azt állítja, hogy súlyos lakossági megszorításokkal járna az Együtt 2014 programja.

Rogán Antal emlékeztetett rá, hogy Bajnai idején vezették be az ún. szuperbruttót, ami azt jelentette, hogy az ember az után is adót fizetett, amit kézhez sem kapott, hiszen a társadalombiztosítási járulék 50 százaléka az adóalap része lett. A frakcióvezető szerint az elmúlt két évben Bajnai Gordon és az MSZP minden alkalmat megragadott arra, hogy kritizálja az Orbán-kormányt a bankadó vagy a multinacionális vállalatokat terhelő különadók miatt.

Bajnai Gordon és az MSZP – amellyel együtt kormányozott 2009-ben és 2010-ben, és együtt szeretne kormányozni 2014 után – több alkalommal is elmondta, hogy az első alkalommal ezeket az adókat fogja csökkenteni vagy megszüntetni, Rogán szerint az a baj, hogy ezek hiányozni fognak a büdzséből, együttesen 750 milliárdos rést fognak ütni a költségvetésen.

"Erre Bajnaiéknak egyetlenegy válaszuk van, hogy be fognak vezetni egy második szja-kulcsot, ami azt jelenti, hogy sokan sokkal több adót fognak fizetni. Ha komolyan lehet venni, amit mondtak, akkor ez csak 180 milliárd forintos pluszbevételt fog jelenteni, vagyis közel 600 milliárd forint még hiányzik" – folytatta a kormánypárti politikus.

Rogán Antal szerint mivel Bajnaiék nem árulják el, hogy mit csinálnának, ugyanazokhoz a módszerekhez fognak folyamodni, mint 2009–2010-ben.

A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy a Haza és Haladás Alapítvány fél évvel ezelőtt kiadott egy nyilatkozatot, amelynek a 46. oldalán található egy táblázat, amely felsorolja a tervezett intézkedéseiket. Ennek a táblázatnak a harmadik pontja szól úgy, hogy szerintük a minimálbér differenciált csökkentésére van szükség, s a minimálbér legyen a mindenkori átlagbér 30 százaléka. Ez azt jelentené, hogy 66-68 ezer forintos minimálbérrel kalkulálnak, amely jelenleg lényegesen magasabb, megközelíti a 95 ezer forintot.

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: a Bajnai-kormány gazdasági növekedés terén is rosszabbul teljesített, mint az Orbán-kabinet, mert 2012-ben 1,7%-os volt a gazdasági visszaesés, Bajnai Gordon kormányzása idején, 2009-ben pedig 7 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a Bajnai-kormány rosszabb intézkedéseket választott a költségvetési egyensúly helyreállítására, mint az Orbán-kabinet. Bajnai a magyar lakosságot sarcolta, amit nem lehet megtenni – tette hozzá.

Rogán Antal végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar államadósság 2002 és 2010 között végig emelkedő pályán volt, így Bajnai Gordon kormányzása idején is emelkedett. 2010 közepén, amikor átadták a kormányrudat, az MNB jelentése szerint az államadósság a GDP 85%-a volt, ma, 2013 elején, szintén az MNB adatai szerint 79% volt – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül