szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként egy írásbeli kérdésre adott válaszában újfent kifejti, hogy pontosan milyen adatokra támaszkodott akkor, amikor félmillió külföldön dolgozó magyarról beszélt. A miniszter felhívja a figyelmet a migrációs statisztikák pontatlanságára, ugyanakkor továbbra is arról beszél, hogy a magyar nagykövetségek becsléseire is támaszkodott.

A munkavállalási moratóriumok lejártával a külföldi munkavállalás egy általános, kelet-közép-európai jelenséggé vált és egyáltalán nem tekinthető hazai sajátosságnak – írja írásbeli kérdésre adott február 28-i keltezésű válaszában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (Matolcsyt péntek reggel Orbán Viktor a távozó jegybankelnök, Simor András helyére jelölte), melyben arra ad választ Oláh Lajosnak, hogy honnan is szedte a félmillió külföldön dolgozó magyar kijelentést.

A még miniszterként választ adó Matolcsy ismerteti a közép-európai nemzetközi példákat és arra a következtetésre jut, hogy "kétségtelen tehát, hogy a munkavállalási célú elvándorlás jelensége létezik Kelet-Közép-Európában, mint a munkaerő szabad áramlásának egyik következménye". A miniszter ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a migrációt tekintve érdemes figyelembe venni a szociológusok véleményét is, akik egyetértenek abban, hogy a migrációs statisztikai adatok nem nyújtanak teljes képet a külföldön való tartózkodásról és munkavállalásról. "A bevándorlási számokból ugyanis nem kapunk pontos adatot a külföldön dolgozók számáról, hiszen ez a mutató a hazájukba visszatérőket nem veszi figyelembe" – hangsúlyozza Matolcsy.

A nemzetgazdasági miniszter válaszában kifejti, a külföldön dolgozó magyar állampolgárok számának meghatározásában csak kiindulópontok lehetnek a hivatalos statisztikák. "És még egyszer hangsúlyozom, ez egy kiinduló adat, amelyről elismerik, hogy a ténylegesen kint dolgozók számát pontatlanul adja vissza. Jól érzékelteti e statisztikák pontatlanságát, hogy míg az Európai Unióba hivatalosan kivándorló magyarok száma csak néhány száz fő volt évente, a tükörstatisztikák (fogadó országok bevándorlási statisztikái) alapján évente 20-30 ezer főre tehető az EU-ba kivándoroltak száma, amelyek növekvő trendet mutatnak" – írja a miniszter.

Matolcsy ezek mellett újfent megerősíti, hogy a hivatalos statisztikák mellett támaszkodik a nagykövetségek becsléseire is. "Ezek alapján mondható, hogy Nagy-Britanniában (jórészt Londonban) mintegy 300 ezer magyar, Németországban (nagyrészt Berlinben, Bajorországban és Baden-Würtenbergben) körülbelül 100 ezer, Ausztriában 50 ezer, míg az unió többi országában további 50 ezer magyar dolgozik" – áll a miniszter válaszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra