szerző:
hvg.hu

A Vlagyimir Putyint jelöltként indító orosz párt honlapján található az a közlemény, amely szerint Rogán Antal múlt csütörtökön Moszkvában rubelfelhalmozás lehetőségéről tárgyalt, erről azonban a Magyar Távirati Iroda és a Fidesz nem számolt be – írja keddi számában a Népszava. Az Egységes Oroszország Párt honlapjára kirakott közlemény szerint a Fidesszel készül szerződést kötni az orosz kormányerő.

Múlt hét csütörtökön, egy nappal Matolcsy György jegybankelnöki jelölése előtt, Rogán Antal Moszkvában járt, és Putyin pártjának egyik vezetőjével, Szergej Zseleznyákkal arról is tárgyalt, hogy a magyar kormány "a napokban megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt" – írja a Népszava, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének útjáról semmilyen magyar forrás, így az MTI, vagy más közmédia, de a Fidesz sem számolt be.

A napilap kérdésére Rogán annyit közölt, hogy egynapos baráti látogatást tett Oroszországban, ahol a Duma orosz-magyar baráti társaságának tagjaival és az Egységes Oroszország frakcióvezetésével áttekintették az orosz-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit. A Népszava a Putyin-féle Egységes Oroszország párt honlapján olvasható közleményre hivatkozva azt írta, hogy Rogán és a Fidesz részletesen nem meghatározott delegációja február 28-án találkozott az Egységes Oroszország párt főtanácsának titkárhelyettesével, az Állami Duma alelnökével, Szergej Zseleznyakkal. A közlemény szerint Zseleznyak aláhúzta, hogy "nem lehet egy országból parancsolni a világfolyamatoknak", a magyar vendégek pedig megállapították, hogy Oroszország ma stratégiai partner számukra, amellyel széleskörű az együttműködés. Ezen kívül, a napokban a magyar kormány megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának a lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt. Rogán meghívta az Egységes Oroszország delegációját a Fidesz júniusi kongresszusára, és reményét fejezte ki, hogy aláírják a két párt közötti együttműködési szerződést – írja a közlemény.

A Népszava jegybanki informátora nem tudott a rubelben létrehozandó esetleges devizatartalékról, sem arról, hogy Rogán tárgyalásairól az MNB-t tájékoztatták volna. Hozzátette, hogy a jegybanknak fizetni kell, például egy válsághelyzet esetén, akkor azonnal átváltható devizára van szükség, márpedig a rubel nem ilyen, mindamellett az oroszoknak jól jöhet, hogy ha Magyarország rubelben tartja devizája egy részét, illetve az is elképzelhető, hogy a rubeltartalék egy nagyobb üzlet része: az oroszok hitelt adnak nekünk, cserébe elvárják, hogy tartsuk a devizatartalék egy részét rubelben.

A HVG február elején azt írta, hogy jelentős mennyiségű magyar államkötvényt vásárolna Oroszország, kirívóan alacsony kamattal. A hetilap értesülései szerint ilyen megállapodás is körvonalazódott Orbán Viktor moszkvai tárgyalásain. A lap szerint az oroszok 4,6 milliárd dollárnyi (1000 milliárd forint) magyar állampapírt jegyeznének le, 2,25 százalékos kamattal. Ez az IMF-éhez hasonlóan alacsony kamatszint.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

Tőzsdére megy a Stadler

Tőzsdére megy a Stadler

Sztrájk készül a BKV-nál

Sztrájk készül a BKV-nál