szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötmilliárd eurós újabb megtakarításra kérte 2014-re minisztereit Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök pénteken. A kormány korábban évi 10 milliárd eurós megtakarítást irányzott elő mandátumának idejére. A miniszterelnök ezen felül várja el további ötmilliárd euró visszafogását a jövő évre, amely az állami kiadások ötszázalékos csökkentésének felel meg.

A tárcavezetőkhöz eljuttatott levelében a kormányfő jelezte, hogy az újabb megtakarítással lehetővé válik a költségvetési kiadások rendbetétele, miközben a gazdaság versenyképességének megerősítése érdekében meghozott intézkedések finanszírozása is garantált, a munkanélküliség csökkentésére fordított összeg megtartásával és a hátrányos helyzetűek támogatásával együtt. Ayrault megerősítette, hogy a kormány alapvető célja az államháztartási egyensúly megteremtése 2017-re, amit elsősorban a kiadások visszaszorításával képzelnek el.

Francois Hollande államfő visszautasította, hogy a kiadások visszafogása megszorítást jelentene. "A megszorítás az lenne, ha csökkentenénk a vásárlóerőt, a közszolgáltatásokat, eltörölnénk támogatásokat és gyengítenénk a gazdasági növekedést. Én pedig épp a gazdaság és a növekedés élénkítését akarom, miközben minden szükséges intézkedést megteszünk a deficit csökkentésére" - hangsúlyozta az elnök.

A kormányfő szerint a megtakarítás nem fogja érinteni a bérkiadásokat, miután a kormány elkötelezte magát a közszférában dolgozók számának stabilizálása mellett. "A megtakarítások elsősorban a minisztériumok kiadásainak ambiciózus strukturális reformjain fognak nyugodni" - írta a miniszterelnök.

Ayrault arra kérte minisztereit, hogy személyesen vállaljanak felelősséget ezekért a reformokért, és ehhez a megtakarítási javaslataikat március vége előtt nyújtsák be a gazdasági minisztériumnak, amellyel áprilisban tárgyalhatnak a részletekről. A miniszterelnök ennek alapján fogja júniusban megállapítani minden egyes minisztérium 2014-es büdzséjét, majd bemutatni a parlamentnek a jövő évi költségvetés vitájában.

Az Európai Bizottság Franciaországban a GDP 1,2 százalékos növekedését prognosztizálja jövőre, miközben Párizs a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását 2013-ról 2014-re akarja halasztani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!