szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Dohány Kerekasztal kedden a fővárosban, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) épületében.

A tanácsadó testület munkájában részt vesznek a dohánykereskedelemben közvetlenül érintettek képviselői, a termelőktől a gyártókon át a kis- és nagykereskedőkig és a finanszírozásban érdekeltekig, az államot képviselő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től a civil szervezetekig.

Benkő Adrienn, a Nemzeti Dohányboltok Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: egy olyan platform, szakmai tanácsadó testület létrehozása a cél, amely az ez év július 1-je utáni új dohánykereskedelmi rendszer működését segíteni tudja.

Hozzátette: fontos, hogy a testület a kormány, valamint a Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt. számára stratégiai javaslatokat, konkrét cselekvési terveket és magas színvonalú szakmai elemzéseket dolgozzon ki annak érdekében: maradéktalanul elérhetők legyenek a koncessziós célok, a koncessziótulajdonosok pedig sikeresen végezhessék tevékenységüket.

A fórum résztvevőinek képviselői a testületi ülés szünetében elmondták: már az első tanácskozáson olyan javaslatok merültek fel, amelyek a későbbiekben az új dohánykereskedelmi rendszer működését tehetik hatékonyabbá, gördülékenyebbé. 

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke példaként hozta: szeretnének olyan javaslatokat tenni - többek között jogszabályi változtatásra is -, amelyek biztosítják a változatlan minőségű dohányellátást a következő hónapokban is, vagyis a kereskedelem folyamatos magas színvonalú működését lehetővé teszik. 

Janzsó Tamás, a Magyar Takarékszövetség elnöke szerint a finanszírozás az egyik legfontosabb eleme az új dohánykereskedelmi rendszernek, amely rövidesen megkezdi működését. A finanszírozásra a Magyar Takarékszövetség konkrét csomagokat dolgozott ki a vállalkozók számára. 

Az elnök az MTI kérdésére elmondta: a vállalkozók által igénybe vehető hitel nagysága a koncessziótulajdonos vállalkozási formájától függ, lehet egy, de akár négy-ötmillió forint is. Mivel a koncesszió húsz évre szól, így - egy hosszú távú együttműködés keretében - a futamidő akár 10-15 év is lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

852 Porsche, 18 Ferrari és 3 Lamborghini talált gazdára a járvány alatt Magyarországon

852 Porsche, 18 Ferrari és 3 Lamborghini talált gazdára a járvány alatt Magyarországon

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében