szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól – számolt be Angela Merkellel folytatott találkozójáról Áder János. A magyar államfő Guido Westerwelle német külügyminiszterrel is tárgyalt. A szűkszavú külügyminisztériumi közlemény utal arra, hogy a két fél között jelentős véleménykülönbség fogalmazódott meg az alkotmánymódosítás megítélésével kapcsolatban.

Angela Merkel német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Berlinben.

Az államfő Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel folytatott megbeszélése után nyilatkozott.

A német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint "nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása" nem teszi "minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot".

Áder János köztársasági elnök szerint német partnerei nem kaptak kellően pontos tájékoztatást az alaptörvény módosításáról. "Ezt a hiátust igyekeztem pótolni" – mondta Áder János a Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel folytatott megbeszélése után tartott keddi berlini sajtótájékoztatóján.

Az államfő közölte: berlini tárgyalásai során megfigyelhető volt, hogy partnerei "nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást" az alkotmány módosításáról. Hangsúlyozta: a felmerült kérdésekkel kapcsolatban igyekezett "pontos, kimerítő, jogi választ adni".

Azt, hogy a találkozó nem lehetett konfliktusmentes, jelzi a Német Külügyminisztérium diplomatikusan szűkszavú közleménye is, mely arról számol be, hogy a kétoldalú ügyeken túlmenően, mint például a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója, az alkotmánymódosítással kapcsolatos vita is szóba került. A tárgyaláson a felek nyíltan ismertették a részben teljesen eltérő nézeteket.

Áder János a látogatása utolsó programpontjaként találkozik Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
852 Porsche, 18 Ferrari és 3 Lamborghini talált gazdára a járvány alatt Magyarországon

852 Porsche, 18 Ferrari és 3 Lamborghini talált gazdára a járvány alatt Magyarországon

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi