szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizatartalék jelenlegi szintje megfelelően biztosítja a magyar gazdaság külső stabilitását, továbbá a piaci bizalom biztosításához is elegendő.

Varga Mihály a jobbikos Volner János országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes kérdésére adott írásbeli válaszában azt közölte, hogy a devizatartalék szintjének meghatározása a monetáris tanács hatáskörébe tartozik, így a kormány ebben a kérdésben nem illetékes.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke, illetve erre hivatkozva a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 15. paragrafusa megtiltja a devizatartalék felhasználását az államadósság csökkentésére.

A miniszter válaszában kifejtette, hogy a devizatartalék optimális szintjének meghatározására többfajta szabályt alkalmaznak. Az egyik fontos szabály háromhavi import fedezetét írja elő, a másik a nemzetgazdaság rövid, tehát az éven belül lejáró külső adóssága mértékének megfelelő tartalékot ír elő.

Más mutatók a teljes külső adósságot veszik figyelembe, vagy a rövid lejáratú banki megtakarításokhoz mért szintjét. Ezeken kívül léteznek még az úgynevezett optimalizáló modellek, amelyek a tartaléktartás hasznát és költségeit egyaránt figyelembe veszik. A nemzetközi szervezetek, a hitelminősítők, illetve a nagybefektetők gyakran más-más mutatókat vizsgálnak egy ország esetében - írta.

Varga Mihály válasza szerint 2012 végén 34,4 milliárd euró összegű devizatartalék 5,5 havi import fedezetére volt elegendő és 1,7-szer volt nagyobb, mint a rövid távú külső adósság. 

"Ugyanakkor a szabályoknál is fontosabb, hogy a devizatartaléknak a piac számára is meggyőzően elegendőnek kell lenni, azaz a piaci bizalmat kell biztosítania. A devizatartalék jelenlegi szintje ennek a követelménynek is megfelel, egyben az MNB törvény 4. § (3) bekezdése alapján a magyar gazdaság külső stabilitását megfelelően biztosítja" - áll a nemzetgazdasági miniszter válaszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának