szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz kormánynak nem áll szándékában kisegíteni a Cipruson kárt szenvedett orosz befektetőket - jelentette ki Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes egy tévéinterjúban, aláhúzva ezzel is Moszkva eltökélt szándékát a hazai tőke külföldi pénzügyi központokba menekítésének megállítására.

A ciprusi nagybetétesek - közöttük nagy számban oroszok - akár 60 százalékát is elveszíthetik a legnagyobb ciprusi bankban elhelyezett 100 ezer euró feletti befektetéseiknek a Ciprusnak nyújtott EU/IMF pénzügyi mentőcsomag feltételeinek megfelelően. 

"Rendkívül sajnálatos dolog, ha orosz polgárok is elveszítik a pénzüket, de a kormánynak nem áll szándékában bármit is tenni ez ellen" - idézi az Interfax hírügynökség Suvalov miniszterelnök-helyettes egy vasárnap esti tévéinterjúban tett kijelentését. 

Amennyiben azonban valamely állami érdekeltségű orosz nagyvállalatot jelentősebb veszteség érne emiatt, az egyedi alapon külön elbírálás alá eshet - tette hozzá. "Hajlandóak vagyunk konkrét eseteket megvizsgálni, de csak nyilvánosan, transzparens módon és csak itthon, Oroszországban. Ehhez nem szükséges bármiféle segítséget nyújtani Ciprusnak" - mondta Igor Suvalov az interjúban.

A Morgan Stanley befektetési bank kimutatása szerint Ciprus az egyik legnagyobb köztes állomása az Oroszországba irányuló és az onnan kivont tőkének, beleértve a közvetlen külföldi működő tőke befektetéseknek és pénzügyi hiteleknek az egy negyedét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!