szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valorizációs szorzók nyugdíjszámításhoz, tb-szabályok élettársak esetén, próbavásárlás és következményei, új cafeteria-juttatás – többek között ezekről ír az Adózóna ezen a héten.

Megjelentek a 2013-as valorizációs szorzószámok. De mit is jelent a valorizáció? Ha a nyugdíjat 2013-ban állapítják meg, az 1988 és 2011 közötti évek kereseteit emelik a 2012-es szintre. A nettó átlagkereset növekedés adatait a Központi Statisztikai Hivatal februárban teszi közzé, ami alapján a kormánynak a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó szorzószámokat márciusban kell kihirdetnie. A 2013-as nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok közzétételéig a nyugdíjat előlegben lehet csak megállapítani. Most azonban eljött az ideje a "végleges" megállapításoknak. A szorzószámokról - példával - az Adózóna cikkében olvashat, amelyben a frissített nyugdíjkalkulátort is megtalálja.

Házastársak és élettársak

Sokan azt gondolják, hogy a jogalkotónak és alkalmazónak sincs semmi köze hozzá, hogy ki kivel és hogyan (házastársként vagy élettársi kapcsolatban, avagy mindezek nélkül) él együtt. Erről alkotott általános véleményünk világnézeti (értékrendi) kérdés, viszont ha a jogszabályokat nézzük, akkor valamiféle „rendnek” e tekintetben is léteznie kell. Igaz ez a társadalombiztosítási és szociális szabályok vonatkozásában is. Annál is inkább, mert ezek egyrészt hozzátartozói jogon is megállapíthatnak ellátást, míg az egyedülállónak minősülő személyeket pedig adott ellátások tekintetében pozitívan megkülönböztetik, nem is beszélve arról, amikor a jogosultságot az egy főre jutó jövedelem függvényében határozzák meg.  Márpedig ezen elvek csak akkor érvényesülhetnek, ha egzakt módon megállapítható az érintett személyek közötti kapcsolat. A társadalombiztosítási és szociális ellátások tekintetében nem egyszer jelentősen különbözik a házastárs és az élettárs pozíciója. Az Adózóna tb-szakértője ilyen élethelyzeteket és az ezekhez kapcsolódó szabályozást tekinti át.

Próbavásárlás

Az Adózóna szakértője egy ismerőse tapasztalatait felhasználva ír helyszíni ellenőrzésről és próbavásárlásról: "a napokban elkeseredetten hívott fel egy használtruha kereskedő ismerősöm, hogy a NAV ellenőrei próbavásárlást hajtottak végre üzletében (nyugtát nem adott) akik csak utólag igazolták magukat. Kérték tőle az áru eredetét igazoló bizonylatokat is (nem tudta felmutatni). Végül jegyzőkönyvbe foglalták megállapításaikat, melyek nagyjából a következők voltak: az eladó a vásárlásról bizonylatot nem állított ki, az áru eredetét nem tudta igazolni". Az ügyben további vizsgálat indult. A szakportál cikke a történtek jogszabályi hátterét elemzi.

Béren kívüli juttatások

Zárószavazásra vár az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvényjavaslat, amely többek között ismét módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvény egyes rendelkezéseit. Az elfogadásra váró javaslatok egyike a kedvezményes béren kívüli juttatások közé sorolja az önkéntes pénztárba fizetett munkáltatói támogatás meghatározott részét. Az Adózóna szerdán megjelenő cikkéből kiderül, mit érdemes erről tudni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál