szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő, összesen 500 milliárd forint értékű kezdeményezését - közölte a felügyelet pénteken.

Az MNB csütörtökön három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre. 

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben a jegybank a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A PSZÁF - a csomag első két intézkedésére utalva -  hangsúlyozta: potenciálisan a teljes kkv-hitelállomány közel 15 százalékát kitevő intézkedések tükrözik azt a törekvést, hogy a lehetséges eszközökkel erősíteni kell a vállalati szféra teljesítőképességét, s ezen keresztül a gazdasági növekedést, a foglalkoztatottság emelését. 

A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke és fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg - értékelt a pénzügyi felügyeleti hatóság. 

A PSZÁF szerint a devizahitelek forintosítását célzó intézkedés a devizában fennálló kkv-hitelállomány 13 százalékát érintheti, és hozzájárulhat az érintett vállalatok kamatterheinek csökkentéséhez, árfolyamkockázatuk kiiktatásához, egyben hitelképességük javulásához és így áttételesen a banki kkv-hitelállomány minőségének javulásához. 

Az alacsony kamatszint mellett kihelyezendő, céljuk szerint új hozzáadott érték előállítására fordítandó kkv-hitelek növelhetik a fizetőképes hitelkeresletet ebben a vállalati szegmensben, ez pedig végső soron hozzájárulhat a banki hitelaktivitás emelkedéséhez is - tette hozzá a szervezet.

A PSZÁF szerint a jegybanki intézkedéscsomag harmadik pillérétől várt hatás, azaz a rövid lejáratú devizaforrások lecserélése hosszabb lejáratúakra, csökkentheti a magyar nemzetgazdaság forrásoldali sérülékenységét. 

Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába a piaci szereplőket is be kívánja vonni, elősegíti, hogy a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek - értékelt a PSZÁF, hangsúlyozva: fontos, hogy a program kibontásában és végrehajtásában a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!