szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) szerint az ideális dohánypiac kialakulásához hosszú távon fenntartható, jövedelmező, az egészségvédelmi célokkal összhangban álló rendszer kiépítése szükséges, amely képes visszaszorítani a feketekereskedelmet, és értéket teremt a dohányvertikum minden szereplője számára.

A DBMSz szerdai közleményében emlékeztet: már csak néhány hónap van hátra az új trafikrendszer indulásáig, amely alapjaiban változtatja majd meg a kereskedelmi viszonyokat a dohánytermékek piacán. A szervezet ezért április 8-án szakmai egyeztető fórumot tartott, amelyen a résztvevők megvitatták az új dohánytermék-kiskereskedelmi rendszerre történő átállással kapcsolatos halaszthatatlan teendőket. 

Az egyeztetésen a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete képviselői vettek részt. 

A fórumon jelenlévők a közlemény szerint egyetértettek a fiatalkorúak védelmének elsődlegességében, az ezzel kapcsolatos leghatékonyabb, és a jogszabályoknak mindenben megfelelő gyakorlat kidolgozásának szükségességében, és számba vették azokat az eszközöket is, amelyek elősegíthetik a kiskereskedelem jövedelmezőségét. 

Minden résztvevő kifejezte egyetértését abban, hogy a kiskereskedők számára egyértelmű, világos útmutatást kell adni a boltok kialakításával kapcsolatos elvárásokról, és a dohánytörvény által tiltott "zsebszerződések" ellen hatékony ellenőrzéseket kell folytatni. 

Esküdt Gábor, a NAV jövedéki főosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer sikeres beindításához az is elengedhetetlen, hogy a nyertes pályázók a vonatkozó jogszabályokat és tájékoztatókat alaposan áttanulmányozzák, valamint az engedélyezési eljárás megindítására vonatkozó kérelmet a szerződéskötést követően haladéktalanul benyújtsák. 

A jelenlevők az átállás legnagyobb kockázatának az illegális kereskedelem térnyerését tekintik, és együttműködési szándékukról biztosították egymást a legális piac megőrzése érdekében - ismerteti a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!