szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MNB által készített, pénzügyi ismereteket tartalmazó kiadványt több mint 112 ezer 11. évfolyamos nappali tagozatos diák kapja meg a hónap végéig. Megtudhatják a füzetből azt is, hogy mire jó a diákhitel.

Április végéig több mint 112 ezer középiskolás kapja meg a Magyar Nemzeti Bank A pénz beszél! - Te érted? című tájékoztató füzetét. A kiadvány meghatározó szerepet tölt be a fiatal nemzedék pénzügyi kultúrájának fejlesztésében – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

A jegybank egyik fontos, törvényben rögzített feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatása. A felnövekvő nemzedék akkor fogja mindennapi pénzügyeit okosan alakítani, pénzügyi szolgáltatóit kellő tudatossággal kiválasztani, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezik az alapvető pénzügyi, gazdasági fogalmakról. Ezzel biztosítható, hogy hitelei, megtakarításai megfeleljenek életvitelének, anyagi helyzetének. Mindez pedig hozzájárul a pénzügyi közvetítő rendszer zavartalan működéséhez – írják.
 
Az MNB – a Diákhitel Központ, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával – 2013-ban is elkészítette rövid tájékoztató füzetét, amely április végéig eljut az ország valamennyi, mintegy 1 200 középfokú iskolájába. A tájékoztató kiadványt több mint 112 ezer 11. évfolyamos nappali tagozatos diák kapja meg.
 
A füzet közérthető formában tájékoztatja a fiatalokat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel már 17-18 éves korban találkozhatnak. A színes, diákok nyelvezetén íródott tájékoztató többek között olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint hogy mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártyahasználatról, mire használható a diákhitel, milyen megtakarítási formák léteznek, miért fontos az árstabilitás.
 
Az MNB tanári segédanyag összeállításával is segítséget nyújt a füzetben található témák feldolgozásához, a diákok pedig egy kvíz kitöltésével tesztelhetik, hogy mennyire tudják hasznosítani a kiadványban szereplő információkat.  

A kiadvány a jegybank honlapjáról is letölthető a Pénzügyi kultúra/Kiadványok menüpontban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]