szerző:
Nagy Gergő - Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A nemzeti dohánybolt programban hétfőn este kiadott lista, illetve az arról megjelent írások hatására számtalan levelet kaptunk és kapunk. Történeteket, összefüggéseket arról, hogy két hónap múlva hol mennyi gyakorlatot, tapasztalatot, egzisztenciát kell kidobni a szemétbe, és mindezt ki-kik miatt. Folyamatosan frissítjük a listát.

Az Ági trafik valódi intézménynek számít Budakalászon, ha úgy vesszük, a mindent túlélő családi vállalkozás jelképe. Nem csak azért, mert Harcsa Lajos 1972 óta saját boltjaként üzemelteti, és mert a gyermekparalízis következtében lebénult húgához a trafikba még ma is nap mint nap betérnek azok, akik anno, gyerekként rágógumit vettek nála. És nem csak azért, mert ’Kalászon az Ági az egyetlen tiszta profilú dohánybolt. Hanem mert Harcsáék akkor sem adták másra a trafikhoz ezer szállal kötődő életüket, amikor a nagypapa boltját 1950-ben államosították. A trafikpályázaton azonban most nem nyertek.

„Három napja nem alszom, mert az állam megint elvesz tőlünk mindent. Csak most már nincs, aki az újabb változásig kihúzza” – kesereg Harcsa Lajos. Mint meséli, nem vették félvállról a pályázatot, több száz sikeres pályázatot jegyző specialistát kértek meg, hogy segítsen, és a pályázatba azt is beleírták, hogy a csökkent munkaképességű húga mellett a hasonló korlátokkal élő lánya mellett a trafik működését jelenleg is a hátán cipelő fiatalember is alkalmazott marad. Sőt, neki a polgármestertől ajánlólevelet is kértek.

©

Budakalászon összesen hat nyertes pályázatot hirdettek ki, közülük Harcsa szerint csak Kajtár Sándornénak van köze a településhez. Azt azonban végképp nem érti, hogy Fodorné Bene Kata Beatrixnak, aki Szentendrén három jogot nyert, mi szüksége van még Budakalászra is. A hölgyről korábban nem is hallott, de ugyanez Rédai-Simon Ágnes Juditra, a másik szentendrei nyerőre is igaz. Ő Budakalász és két szentendrei koncessziós jog mellett Leányfalu és Tahitótfalu skalpját is megszerezte. „Soha nem hőbörögtem. De most az jár a fejemben, hogy tüntetni kell ez ellen a fővárosban, mert mindannyian földönfutók lettünk” – mondta végül Harcsa Lajos.

Levelekből idézünk (1.)

„Budapest II. kerületében dohánybolt nyitási koncessziós jogot nyert dr. Kante Awa. Ő Nagy Róza lánya. Nagy Róza a korábbi gazdasági miniszter, Matolcsy György jobbkeze volt a minisztériumban, most a jegybankban az. Kante Awa és férje a Shiraz és Bambara szállodák tulajdonosa.”

Voltak, akik közelről lőttek

Az Index és az Origo megírta, hogy Rogán Antal társasházi szomszédja, Csetényi Csaba két trafikot üzemeltethet majd, Csetényi  Krskó Tiborral közösen vitt Hamu és Gyémánt című lapja és a belvárosi Cigar Tower tulajdonosai vitték el az V. kerületi dohányboltok több mint felének üzemeltetési jogát. A fővárosi VI. kerületben nyert még Szatmáry-Jähl Angéla, Szatmáry Kristóf fideszes politikus, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának édesanyja, aki maga is fővárosi fideszes képviselő. Chladek Tibor fidelitasos politikus, 2010-es önkormányzati képviselőjelölt lakóhelyén, a XVIII. kerületben nyert trafikot.

A listán emellett több CBA-vezető neve is olvasható. A cég elnökhelyettesét Gyelán Zsoltnak hívják, Breier László, Lekeny György, Halmschláger Antal. Krupp József és Viszokay László pedig igazgatósági tagok. A dohányboltok listája szerint a főváros II. kerületében kapott egy üzletet Breier Lászlóné, míg Breier László a harmadik kerületben kettőt, a XII.-ben hármat. Gyelán Zsolt néven a II. és a XII. kerületben nyert két-két üzletet valaki, Gyelán Emese néven a XII.-ben hármat. Viszokay Árpád a III. és a VIII. kerületben nyert kettő, illetve egy üzletet. Lekeny György Szegeden kapott két üzletet, Halmschláger Antal Kesztölcön egyet, Krupp József Érden és a XII. kerületben a lista szerint, amelyen a neveken kívül semmilyen más adat nem szerepel.

Sztanó Tamás, a LeRoy éttermek társtulajdonosa, a Tom George Étterem tulajdonosa három különböző fővárosi kerületben (VI., VIII., XII.) nyert egy-egy üzletet. Szolnokon az egyik legnépszerűbb helyi szálloda, a négycsillagos Garden Hotel vezetőjének a felesége, Csépe Zsoltné nyert három szolnoki üzletet és két közeli település – Rákóczifalva és Cibakháza egyetlen trafikját. Szombathelyen öt üzlet lett Baranyai Tiboré. Egy, a városban élő, ugyanilyen nevű vállalkozóról, az Azzurro Kft. vezetőjéről többször cikkezett a helyi sajtó amiatt, hogy a kormányváltás után több vagyonvédelmi megbízást is elnyert. Galbács Ferenc fogathajtó is öt üzletet vitt el a lakhelyén és környékén: kettőt Tápiószentmártonban, egyet-egyet Nagykáta, Tápiószele és Tápióság településeken.

Levelekből idézünk (2.)

Tapolcán nyolcból nyolcat kapott meg Lasztovica Jenő országgyűlési képviselő barátja, illetve felesége és alkalmazottja nevén. Lényegében minden szál Kölcsei Norbert nyomdász kezében fut össze, aki a fideszes plakátokat készíti. Szerintem a tapolcai mutyi a legdurvább az országban!” 

Tizet nyertek a 16-ból

Esztergomban a nevek alapján egyetlen család kaszál nagyot a boltok között. A tizenhat üzletből tíz Sóron vezetéknevű nyertesek kezébe került. Sóron Ádám négyet, Sóron Tibor egyet, Sóron Tibor Györgyné ötöt vitt el. A XII. és a XVIII. kerületek nyertesei között Vu Quy Duong és feleségének neve olvasható összesen tíz trafikkal. Ugyanígy hívják a Sárkány Center beruházójaként ismert Vimpex-csoport vietnami származású vezérét is. Ozibiusz Pál és felesége a nyolcadik kerületben három, a kilencedikben négy üzletet nyithat. Ozibiusz Pál a Sárkány Center egyszemélyes igazgatósága az üzlet honlapja szerint.

A fonyódi polgármester 19 éves fia, Hídvégi Bence három trafik működtetésének a jogát is elnyerte, ebből kettő Fonyódon, egy pedig Balatonfenyvesen fog működni (a rokoni kapcsolat a polgármester önéletrajzából és az Opten adataiból is kiderül). Gárdonyban Derecskei Gábor a város képviselő-testületének független tagja volt sikeres, míg Nagykanizsán Jerausek István Péter Fidesz–KDNP-s képviselő szerzett két trafikra is engedélyt. Nyíregyházán Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke tűnik a legügyesebbnek. A városban négy trafikot nyithat, és még egyet a néhány kilométerre található Nyírbátorban.

Trafikosnak is profi

Akad ugyanakkor még érdekes név: az egyik Schuch István Timuzsin, a Veszprém kézilabda csapatának tagja, aki profi sportolóként fog cigarettát árulni Veszprémben. (Schuch István Timuzsin édesanyja, Schuchné Püren Dorzshand Csurgón, és Nagykanizsán is elnyert koncessziót.) Gödöllőn Gaál Noémi, a TV2 időjósa, oldotta meg a tavaly még nehéz helyzetben lévő vállalkozásának problémáit egy sikeres pályázattal. A Megasztárban feltűnt énekes, Palcsó Tamás Csepelen fog működtetni négy dohányboltot, Zuglóban pedig egyet. Debrecenben is van olyan trafik, amelyiket aktív sportoló üzemeltet majd: Szöllősy Janka a Debreceni Sportcentrumban úszásoktatója is elnyerte egy trafik üzemeltetésének koncessziós jogát.

©

A delmagyar.hu azt írta: Herczeg József polgármester családjának döntő befolyása lesz Algyőn a dohányellátásra, a település három trafikjából ugyanis kettőt a felesége, egyet pedig a lánya nyert meg 20 évre a nemzeti dohányboltokra kiírt koncessziós pályázaton. De lesz két trafikja Szegeden Lekeny György CBA-igazgatósági tagnak is. Cseri László – aki a 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz szegedi listáján szerepelt, és jelenleg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke – három dohányboltot is működtethet a megyeszékhelyen, ahol 86 trafik nyitására adott engedélyt az állam.

Hódmezővásárhelyen Fekete Ferenc fideszes önkormányzati képviselő, aki élelmiszerboltot is működtet a városban, két trafik nyitására kap engedélyt. Apátfalván két trafik üzemelhet július elsejétől, az egyiket Haddad Mohammed Nassim nyerte meg, továbbá egyet-egyet Kiszomboron, Csanádpalotán és Magyarcsanádon. A lap információi szerint a férfi egy török üzletember, akinek Apátfalva határában kamionparkolója, vendéglője, panziója van.

Levelekből idézünk (3. )

 "A Vimpexszel kvázi szóbeli biztosítás lehetett kötni, hogy ha meglévő boltos nem nyer, akkor jönnek és átveszik a boltot. Ezt nekem is nyíltam a szemembe mondták, nagyon magabiztosak voltak. Hozzám is bejöttek ismeretlenek, és eléggé arrogáns módon "érdeklődtek". Hetek óta nyíltan dohánybolti célra kibéreltek ismeretlenek a közelemben üzlethelyiségeket, bőven az eredményhirdetés előtt. Hogyan mehettek ennyire nyíltan biztosra?"

Haddad Samir nemzeti dohányboltok

Haddad Samir öt megyei településen – Mórahalom, Ásotthalom, Bordány, Domaszék és Röszke – nyithat nemzeti dohányboltot. Róla semmit sem tudtak a lap által megkérdezett településeken. Több olyan pályázó is van a listán – köztük doktorok –, akik Haddad Samirhoz hasonlóan öt trafikot is nyithatnak. Bényi Szabolcs Tamás Szegeden és Budapesten is nyithat trafikot. Bényi onnan lehet ismerős, hogy 2012 februárjában pályázott az IKV vezérigazgatói posztjára, majd később, tavaly júniusban a Fidesz delegáltjaként bekerült az IKV igazgatótanácsába. Idén februárban azonban lemondott tisztségéről.

A nyugat.hu azt írja Baranyai Tibor is a vas megyei nyertesek között van, ő korábban diák-alpolgármester volt, a Fidesz választási kampányában is dolgozott, majd a Walton Hungary Kft.-nél is tevékenykedett, ezzel a céggel a korábbi ár kétszereséért vállalták a Falco meccsek biztonsági munkáit. Baranyai a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke is, a koncessziós pályázaton öt dohánybolt működtetésének jogát kapta meg. Dancsó Zoltán nevét a lap szerint sokan ismerik a megyében, hatszoros kick-box világbajnok, egy üzlet koncesszióját nyerte el. Ő egyébként Marton Zsolt alpolgármester sógora, felesége Marton testvére. A körmendi Meskó Bálint öt szombathelyi üzletet nyert el, a Fidesz körmendi ifjúsági tagozatának tagja.

Rácz Gábor három boltot üzemeltethet. Ugyanígy hívják a szombathelyi Rajzcy Imre Sportiskola vezetőjét, aki néhány hónappal ezelőtt a Haladás VSE elnöki posztjának várományosa volt. Ám mint a nyugat.hu cikkének megjelenése után kiderült, ez nem az a Rácz Gábor. A lap elnézést is kért tőle. Baki Csaba két üzletet működtethet, a hírek szerint ő Marton Zsolt és Szakály Gábor (Fidesz) közgyűlési tanácsnok baráti társaságához tartozik.

A nyugat.hu egy másik cikke szerint a szombathelyi nyertesek között szerepel Böröcz Barnabás Bence, aki öt dohányboltra nyert el húszéves koncessziót. A lapnak több forrás is megerősítette, hogy ő nem más, mint Böröcz László, a helyi Fidesz prominens politikusának a testvére. A lap szerint Böröcz László budapesti egyetemi évei alatt lett aktív tagja a Fidelitasnak és a Fidesznek. Most 30 éves, a Fidelitas budapesti elnöke, Rogán Antal bizalmasa és V. kerületi képviselő. Egy, az interneten megjelent információ szerint tavaly több mint négymilliót kapott tanácsadásért a miniszterelnökségtől. A rokoni kapcsolatot több, egymástól független forrásból is megerősítették a nyugat.hu-nak, a lap megkereste Böröcz Lászlót is ezügyben, aki ugyanakkor még nem válaszolt.

A kormánymegbízott földje

A Gyöngyösön és környékén a nyertesek névsorán végigfutva nemcsak az a feltűnő, hogy nincsenek köztük helyi kötődésű emberek vagy hogy Zele Sándor káli építésipari vállalkozó 4 boltot is nyithat majd a városban. Sokkal inkább az, hogy a nyertesek zöme köthető a megye kormánymegbízottjához, a hevesi közgyűlés korábbi elnökéhez, Horváth Lászlóhoz. Az ő kabinetfőnökének testvére, Doros Ákos nyithat majd 4 trafikot Gyöngyösön éppúgy, mint a helyiek szerint Horváth földijének számító Hajmási Péter Pál.

A környék koncessziós jogait elnyerők sincsenek messze a hivataltól: Mártonszentimrén, Verpeléten, Markazon és Kompolton a hivatal hatósági főoszály főtanácsosa Kovácsné Panyik Andrea nyert 1-1 helyet, de a családban ez csak a döntetlenre volt elég, mert a főtanácsos férje, Kovács Imre is négy skalpot gyűjtött be; Visonta, Domoszló, Kál és Recsk egy-egy dohánykereskedelmi őrtornya lett az övé.

A vagy.hu-nak Debrecenben Sásdiné Szűcs Judit neve cseng ismerősen. Sásdi András a debreceni közgyűlésben vezette a Fidesz frakcióját, jó barátja Kósa Lajos polgármesternek és feleségének. Sásdi András öt évig irányította a város vagyonáért felelős céget, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, majd – amikor már a közlekedési vállalat egymilliárdos veszteségét nehezen tudta megmagyarázni – elhagyta a holdingot.

A nyertesek között van még Sásdi Hanna Barbara, akiről egyelőre nem tudni, hogy a Sásdi család gyermeke-e. Egy másik debreceni nyertes még Trenyisán Emil, az Emil és Társai nevű takarítócég tulajdonos-vezetője. Az önkormányzat honlapján található szerződés szerint az általa vezetett Emil és Társai Kft. kapta meg a lehetőséget arra, hogy a debreceni polgármesteri hivatal Piac utca 20., Kálvin tér 11., illetve Hatvan utca 23. szám alatti ingatlanjait rendszeresen kitakarítsa; de ez a cég nyerte meg a balatonföldvári üdülő takarítását is.

A népegészségügyi szál 

Csiba Anna Eszter miskolci pályázatnyerése azért külön is figyelemre érdemes, mert a hölgynek eztán családon belül kell azt elfogadtatnia, hogy abból él, ami ellen az apja, Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgatója az utóbbi években többször is nyilvánosan szót emelt. Mint ismeretes, Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetőjeként a népegészségügyi termékadó (neta) 2011-es bejelentésekor azzal került be a kormányzati médiába, hogy elmondta, a kormány a netát az ő javaslatukra vezette be. Az orvos ugyanakkor azt erősen kifogásolta, hogy a dohányáru és az alkohol kimaradt az új adó hatálya alól.

*

Az adatok feldolgozását és a történetek publikálását is folytatjuk. Ha hiába pályázott, pedig ebből él, vagy épp nyert, pedig nem is volt dohányboltja, írja meg történetét vagy adja meg elérhetőségét az [email protected] címre. A tárgy rovatba írja be "nemzeti dohány"!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak