Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cigaretta mellett a valutázást is felbolygatja a kormány dohányértékesítési koncessziója. Sopronban mostantól a fideszes alpolgármester fia lesz az egyik góré.

"A Sopronból a határra vezető út a legfrekventáltabb pálya dohányértékesítési szempontból. Ez Bellák és a kis Simon felségterülete lett” – mesélte lapunknak egy szállító, aki éveken át terített Sopron környékén cigarettát. Bellák Péternek, aki korábban a soproni kaszinót is üzemeltette, már volt egy dohányboltja. Ő az egyedüli, aki  a városban két koncessziós jogot is szerzett (Bellák Péter Istvánné révén). Simon Ádám a soproni alpolgármester fia, aki több, lapunknak nyilatkozó forrás elmondása szerint már februárban azzal kérkedett, hogy a határ felé vezető úton nyithat majd trafikot. Bár Sopronban 31 koncessziós jogot adtak ki, forrásaink szerint ezek lehetnek a legfontosabb üzletek.

Többdimenziós árrés

Az osztrák határszélen, Szombathely, Győr és Sopron környékén a koncessziós pályázatok nemcsak a dohánybiznisz szempontjából érdekesek, hanem legalább ennyire a valutázáséból is. Az osztrák vámszabályok értelmében Ausztriába ma minden különösebb magyarázkodás nélkül be lehet vinni négy karton cigarettát. Odaát a 850 forintos magyar cigaretta még a legolcsóbb trafikokban is 5.30 euróba kerül, ami 290 forintos árfolyamon 1537 forint. Márpedig ez a legalacsonyabb ár, miután a dohány Ausztriában szabadáras. Egy út alkalmával így elvileg akár 55 ezer forintot is meg lehet keresni, anélkül, hogy „a futár” bármit kockáztatna. Igaz, ennél jóval kisebb árrést eredményez pusztán az, hogy erre manapság sokan kaphatók. Napi két útból viszont akkor is meg lehet élni.

Turistazacskó
©

Bármelyik soproni kisokost felütve megállapítható, hogy errefelé a trafikok és a pénzváltók milyen jól megférnek egymás mellett. Sok a külföldi, sok cigarettát vesznek, ezért ha pénzváltás is van a dohányboltban, újabb haszonra tehetnek szert. A legkifinomultabb formája, ha a vállalkozónak van például egy benzinkútja és egy büféje, ahol van lehetőség euróval is fizetni, és ugyanott trafikot és pénzváltót is működtetnek. „Finánc legyen a talpán, aki képes tisztázni, hogy az ilyen helyen a különböző pénzátváltások hogyan, kinek, milyen áron történnek. És éppen ez a lényeg” – avat be a helyi üzleti filozófiába egy közös pénzváltó-dohányboltban érintett forrás. Állítja, a soproni pénzváltók eleve nyomott áron dolgoznak a vételi oldalon, így egy karton cigarettán – amit errefelé az osztrákok „úgy vesznek, mint más egy gombóc fagyit” – csak az átváltással meg lehet keresni 400 forintot. Pláne, hogy az olcsó euróért eladott cigiből befolyó valutát aztán nem helyben, hanem főként Budapesten „váltatják le”.

Errefelé mindenki így csinálja, főként a határnyitás óta, a különbséget köztük a méretek jelentik, de „én egy pénzváltót se ismerek itt, aki ne lenne ebbe benne – mondta a forrás.

Heti 80 bála cigaretta

A soproni cigarettaturizmus ma vélhetőleg erősebb, mint a fogászati turizmus, és helyiek szerint a fodrász- és étkezési turizmussal is felveszi a versenyt. Ebbe még az is belefér, hogy Lázár János egyéni képviselői indítványa megduplázza a trafikosok árrését, és emiatt 1000 forintig kúszhat fel egy jobb minőségű cigaretta dobozonkénti ára. Ha mindezt figyelembe vesszük, hatványozottan fontos, hogy Sopronban és a nyugati határszélen ki nyeri el a trafiknyitás koncessziós jogát.

A soproni nyertesek között több, a helyiek számára ismeretlen ember is van. Mint már megírtuk, Nyerges Kornél is köztük van, aki 23 évesen nemcsak Kapuváron duplázott, hanem összesen Sopronon kívül még négy településen győzött – elmondása szerint a jó üzleti tervnek köszönhetően. Feltehetően az sem mellékes, hogy a fiatalember a kapuvári Fidelitas egyik prominense. A helyi trafikosok által ismert nevek közt ott van Szalai Dávidé, akinek édesapja pénzváltót és éttermet visz Sopronban, Csiszár Ákos pedig korábban Bellák Péterrel vitte a soproni kaszinót. Az, hogy dohányboltot nyit, némileg ellentmond annak, hogy a helyi fociutánpótlás egyik edzőjeként a fiatalok egészséges életre nevelésén dolgozik.

A legfrekventáltabb, legnagyobb forgalmat bonyolító területekre azonban csak ketten mehetnek. Bellák és a kis Simon. Az, hogy határ közelében boltot működtetni havonta felér egy kisebb összegű nyereménnyel, azt is jelenti, hogy aki nem kiválasztott, annak ez tiltott terület. A bécsi úton egy-egy boltban akár heti 80 bála prémium kategóriás cigaretta is elfogyhat (egy bála 25 csíkot, vagyis 500 doboz cigarettát jelent), de a helyi szokásjog értelmében ott nem árulhat akárki.

Ez az útszakasz évekig két vállalkozó, Bellák Péter és Bősze Gyula felségterülete volt. Bősze, aki két éve még egy hat alkalmazottal működő non stop céget üzemeltetett, és még egy másik, belvárosi trafikot is vitt, most, koncessziós jog híján csak a bolt bezárásában gondolkodhat.

Harcban az alpolgármesterrel

Bősze 2005-ben, a határnyitást követően annyit még el tudott érni az Ibusznál – korábbi munkáltatójánál –, hogy harmadmagával bérbe vehesse a cég határon álló helyiségeinek egyikét. A büfé-ital-pénzváltó-tabak vonalon mozgó vállalkozással addig nem is volt gond, míg az állami tulajdonú ingatlan vagyonkezelői jogai a városra nem testálódtak. Azonban amikor ez két éve megtörtént, a bérleti viszonyt nem sikerült rendezni. Bősze elmondása szerint hónapokig nem fogadták, és nem állt szóba vele senki a városházán, „majd küldtek egy levelet, hogy 8 napon belül menjek el onnan”.

A férfi ezt követően kierőszakolt egy találkozót Simon István alpolgármesterrel, aki elmondása szerint mentegetőzött, és azzal nyugtatta, hogy átgondolják az ügyet. Bősze két hétig reménykedett, aztán kapott egy újabb, az előzővel tartalmilag megegyező levelet. Ekkor vitte perre az ügyet, melyben tavaly nyáron a győri bíróság neki adott igazat, ám az önkormányzat beton terelőelemekkel lezárta a trafikjához vezető utat. Most emiatt perel.

Meglepő vagy sem, a belvárosi trafikjában – ahol korábban egyetlen ellenőrzés volt hét év alatt – egy év leforgása alatt hat hatósági vizsgálatot folytattak le. Így a pályázati kiírás megjelenésekor Bősze legfeljebb abban bízott, hogy amennyiben a pályázat elbírálásánál számít a szakmai érv is, nem mernek majd az ő pályázatára nemet mondani. A beszállítóinak azért jó előre elmondta: vannak fenntartásai.

Az ügyben megkerestük a soproni városházát is, ahol azt közölték, hogy "Bősze Gyulának, mint egyéni vállalkozónak a terület használatára vonatkozó szerződése 2010 augusztusában megszűnt, új szerződés nem jött létre. Azóta a területet álláspontunk szerint jogcím nélkül használja. A per tárgya a jogcímnélküli használat megszüntetése és a terület birtokba adása vissza az önkormányzatnak. Elbarikádozás nem történt, a szóban forgó terület gyalogosan és gépkocsival is megközelíthető". 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
71 ezer forintos segélyt ad a munkanélkülivé váló családoknak Erzsébetváros

71 ezer forintos segélyt ad a munkanélkülivé váló családoknak Erzsébetváros

Különösen fontos lenne, mégsem kapnak elég védőfelszerelést a fogászatok

Különösen fontos lenne, mégsem kapnak elég védőfelszerelést a fogászatok

Újabb négy ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon

Újabb négy ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon