szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Költségvetési Tanácsnak (KT) nincsenek alapvető ellenvetései a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által múlt pénteken bejelentett pénzügyi intézkedésekkel kapcsolatban. Megjegyezték viszont, hogy a zárolások a tervezhető gazdálkodás ellenében fejthetik ki hatásukat.

A tanácsnak a büdzsé bevételi és kiadási előirányzatainak módosítását illetően, azaz a zárolásokkal kapcsolatban a hitelességre és a végrehajthatóságra vonatkozóan nincsenek alapvető ellenvetései - tudatta a KT csütörtökön, miután megvitatta a költségvetési törvény módosítására vonatkozó tervezetet, vagyis a zárolásokról készített előterjesztést.

Az egyhangú döntéssel kialakított vélemény szerint a tervezett intézkedések, beleértve a kormány saját hatáskörében az irányítása alá tartozó fejezetek kiadásának zárolására, illetve az alapok egyenlegjavítására hozott döntéseket is, a központi költségvetés egyensúlyát erősítik. A tanács ugyanakkor megjegyzi, a zárolások a központi költségvetési szerveknél és az alapoknál is a tervezhető gazdálkodás ellenében fejthetik ki hatásukat.

A tanács indoklása szerint a kormány május 13-i határozatában döntött az irányítása alá tartozó fejezetek kiadásainak zárolásáról, egyben felhívta a nemzetgazdasági minisztert a központi költségvetésről szóló törvény olyan tartalmú módosításának előterjesztésére, amely lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatok esetében 5 milliárd forint tartalékképzésre, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete esetében 1,5 milliárd forint befizetésére kerüljön sor. Ez utóbbi összeg egyben növeli a központi költségvetés bevételi főösszegét, és csökkenti annak hiányát, amely pozitív hatással van az államadósság szabály betarthatóságára is. 

A központi költségvetés hiánya ennél nagyobb összegben csökkenhet a kormány hatáskörében megtett zárolások és egyenlegjavítások megvalósulásával. Ezért a jelenleg benyújtásra szánt törvényjavaslatot együtt indokolt értékelni a kormány megnevezett határozatában hozott intézkedésekkel - fogalmaz a testület.

A Költségvetési Tanács véleményének kialakításakor a kormány saját hatáskörben végrehajtott zárolásainak részletes adatai nem álltak rendelkezésre, mivel a fejezetek irányítói - a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyása érdekében - cím, alcím, jogcímcsoport, jogcím és kiemelt előirányzatonkénti részletezettségben csak május 17-ig jelentik be ezeket az adatokat.

A tanács úgy véli, mindezekkel együtt a törvényjavaslat  tervezet szerint bekövetkező változtatások - csakúgy, mint a kormány saját hatáskörében megtett intézkedések - az államháztartás 2013-ra tervezett hiányának biztonságos teljesítését szolgálják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten pénteken jelentette be: annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben, és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását. Hozzátette, ez együtt 150 milliárd forint, de ha ez nem elegendő, bevételnövelő intézkedésként a transzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik.

Akkor azt mondta, a kormány elkötelezett, hogy megtegye az Európai Bizottság által szükségesnek ítélt lépéseket a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében.

Az Európai Bizottság ugyanis egy héttel korábban közzétett elemzésében az idénre 3,0, jövőre pedig 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt jósolt, és Olli Rehn jelezte: további intézkedések kellenek a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!