szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint egy százalékos emelkedéssel egyhetes csúcsra ugrott az aranyár csütörtökön, miután a befektetők Ázsiában szabadulni igyekeztek részvényeiktől.

Az arany kereskedési ára unciánként 1388 dollárra esett majd 1410,51 dollárra emelkedett, ami a legmagasabb ár volt május 22-e óta. Délelőtt féltizenegykor 1406 dolláron állt. Tim Ridell az ANZ Global Markets Research ázsiai ágának elemzője szerint a közeljövőben az 1445-1450 dolláros szintet is elérheti az ár.

Az aranyár 16 százalékot esett idén, áprilisban az unciánkénti ár 1321 dollár volt, ami kétéves mélypontot jelentett. Az ár főleg a javuló gazdasági kilátások miatt csökkent. A gazdasági növekedés beindulásával a nemzetközi befektetők egyre érdeklődőbbé váltak a kockázatosabb befektetések iránt, ezért csökkentették a biztonsági megtakarításként felhalmozott aranytartalékaikat.

A mostani áremelkedésért főleg az ázsiai folyamatok a felelősek. Tokióban 5,15 százalékos veszteséggel rossz napot zárt a tőzsde, ami felértékelte az aranyat. Emellett elemzők egyébként is az arany iránti kereslet megugrását várják a régióban április és június között, ami szintén felfele tolja majd az árat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve