szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkába és iskolába járó ingázók tömegei kényszerülnek május 15-tól gyorsvonati pótjegy váltására naponta kétszer, ha BKK-s Budapest-bérlettel teszik meg az út egy részét – írja a Világgazdaság. A MÁV-Start bérletesei eközben végig pótjegy nélkül utazhatnak a gyorson. A vasúttársaság a lap szerint dolgozik a diszkrimináció megszüntetésén és köztes megoldást talált a helyzet megoldására.

Háromféleképpen vásárolhatnak jegyeket a Budapestre ingázók: a legegyszerűbb eset az, ha valaki frissen vált jegyet az utazás előtt. Ekkor a jeggyel együtt megvásárolja a pótjegyet is, értelemszerűen az út egészére – írja a VG. Ugyanennyibe kerül az is, ha a közigazgatási határig BKK-s Budapest-bérlettel utazik, és onnan a célállomásig már jegyet vesz, mert a pótdíjat ekkor is az út egészére kell megváltania.

Gond van viszont az egész utat bérlettel megtevőknél. Akinek MÁV-Start-bérlete van az út egészére, tehát az adott budapesti pályaudvartól saját településéig, arra nem vonatkozik az új, gyorsvonati pótjegy-kötelezettség. De ha az útnak a budapesti részét BKK-bérlettel teszi meg, és a csak a hátralévőt MÁV-Start-bérlettel, akkor a budapesti szakaszra pótjegyet kell vennie.

Emiatt azok az utasok becsapva érezhetik magukat, akik úgy vásároltak éves Budapest-bérletet, hogy nem tudtak előre a változásról, és bérletüket a MÁV-Start budapesti vonalain azonos értékűnek gondolták azzal a bérlettel, amit a vasúttársaság értékesít.

A pótdíj-kötelezettség tehát vagy extra teherként jelenik meg az ingázó dolgozóknál és diákoknál, vagy arra kényszeríti őket, hogy május 15-től ne használják a gyorsvonatot, hanem a lassabb személyvonatot.

A MÁV-Start a VG szerint köztes megoldást talált az ügyben. Felmentést ugyan nem adott a Budapest-bérlettel rendelkező utasoknak a gyorsvonat-pótjegy alól, de megkapta a tulajdonosi engedélyt ahhoz, hogy egy 30 napra szóló pótjegybérletet árusítson az agglomerációs, azaz a 100 kilométernél rövidebb utakra.

A bérlet hatezer forintba kerül. Ezzel tehát az utas nem sokat spórol, viszont nagy eredmény, hogy legalább nem kell naponta kétszer pótjegyért sorba állnia a pénztárnál – tette hozzá a lap. A MÁV-Startnak egyébként kapnia kellene valamennyi pénzt a BKK-tól azért, hogy utóbbi bérletével az utasok használják a vasúttársaság vonatait, de a VG-nél úgy tudják, az összeg átutalása egyelőre késik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"

Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

A túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre

A túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre