szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bárki megnézheti a neten is, hogy hogyan áll a társadalombiztosítási egyéni számlája, mármint azaz összeg, amit idén január óta befizettek rá – ehhez ügyfélkapus hozzáférés kell csak.

2013. június 1-jétől a Kormányzati Portál Ügyfélkapujához hozzáféréssel rendelkező ügyfelek számára lehetőséget biztosít az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a társadalombiztosítási egyéni számlák megtekintésére – közölte az intézmény. Ügyfélkapus regisztráció kezdeményezése bármelyik kormányablaknál, illetve bármelyik okmányirodánál lehetséges.

A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény határozza meg. A megtekinthető kivonaton feltüntetett, a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatszolgáltatásából származnak.

Azok, akik ügyfélkapus regisztrációval nem rendelkeznek, a társadalombiztosítási egyéni számlájuk tartalmának megismerését kérhetik levélben a lakóhelyük szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól, vagy személyesen – szintén a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság – az ügyfélszolgálaton. A kivonat kiállítása iránti eljárás illeték- és költségmentes.

A kivonat tartalmazza az ügyfél egyéni számláján szereplő egyes jogviszonyokat 2013. január 1-től kezdődően, havonkénti bontásban: biztosítási idő kezdete, biztosítási idő vége, valamint a bevallott nyugdíjjárulékot.

Az ONYF felhívja mindazok figyelmét, akik a kivonaton feltüntetett adatokkal nem értenek egyet, hogy szíveskedjenek a lakóhelyük szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát keressék meg, továbbá javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érintett foglalkoztatóval is.

A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a http://www.magyarorszag.hu/ honlapon a "Társadalombiztosítási egyéni számla" címszó alatt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról http://www.onyf.hu/ a "TB E számla" ikonra kattintva tudják megtekinteni.

Mint ismert, korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egymással ellentétesen nyilatkozott a kormány terveivel kapcsolatban, az egyéni befizetések most megvalósuló lekövetése azonban még nem jelenti az átfogó nyugdíjreformot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen