szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kizártnak nevezte hétfőn, hogy kormánya államosítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Annak hatására, hogy ez korábban felvetődött, a helyi pénzpiacokon idegesség lett úrrá.

A kormány a jövő héten hoz nyilvánosságra egy jelentést a nyugdíjrendszer felülvizsgálatáról. Egyes tisztségviselők szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a munkavállalóknak nyugdíjjárulékuk egy részét magánpénztárba kell utalniuk, nem hatékony, ezért változtatni kell rajta. A piacok nyugtalanok amiatt, hogy milyen reform várható, mert a magánnyugdíjpénztárak jelentős befektetői a varsói tőzsdének, és ha elsorvasztják a szerepüket a nyugdíjrendszerben, akkor elképzelhető, hogy erre reagálva csökkentik befektetéseiket.

"A munkaügyi és a pénzügyminisztérium jelentése a (nyugdíjrendszer reformjáról) az íróasztalomon van. Hamarosan nyilvánosságra hozzuk ezeket. Ki van zárva, hogy az állam elvegye a magánnyugdíjpénztárak vagyonát" – jelentette ki Tusk a TVP2 közszolgálati tévének adott interjújában. "Felmerült viszont az önkéntesség elve, vagyis hogy a lengyelek eldönthetik, milyen formában gyűjtik nyugdíjukat" – tette hozzá.

Korábban megengedőbben nyilatkozott a pénztárak felszámolásával kapcsolatban, ugyanis azt mondta: nem muszáj felszámolni a magán-nyugdíjpénztári vagyont, de nem is kell mindenáron megőrizni. Azt mondta még a tévének: elvben nincs a magánnyugdíjpénztárak ellen, de a kilencvenes években kialakított konstrukció nem tökéletes.

Tusk az interjúban beszélt arról is, hogy a következő parlamenti választásokon ismét indulni akar a kormányfői posztért. Ezzel vége lehet annak a találgatásnak, hogy pályázik-e az Európai Bizottság elnöki tisztségére 2014-től, amikor José Manuel Barroso jelenlegi elnök mandátuma lejár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy este alakult ki sarki fény és holdszivárvány Skóciában

Egy este alakult ki sarki fény és holdszivárvány Skóciában

842 kilométerrel várja új gazdáját ez a 26 éves V12-es Jaguar luxusautó

842 kilométerrel várja új gazdáját ez a 26 éves V12-es Jaguar luxusautó

Joe Bidenék 300 ezer dollár adót fizettek be tavaly

Joe Bidenék 300 ezer dollár adót fizettek be tavaly