szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel 5 ezer adóemigráns kereste meg az elmúlt hónapokban a francia pénzügyminisztériumot azzal a szándékkal, hogy rendezze a helyzetét, és ismét hazájában fizessen adót, mielőtt a parlament megszavazza a szocialista kormány javaslatát az adócsalások büntetésének megszigorításáról.

A magas jövedelműeket és a nagy vagyonnal rendelkezőket ellenőrző adórendőrségnél, a DNVSF-nél "az elmúlt hónapokban tolongtak a helyzetük rendezésére önként jelentkezők" – írta hétvégi számában a Le Parisien című fővárosi hetilap. A lap úgy tudja: "közel 5 ezer francia adófizető tájékozódott arról, hogyan tudná a vagyonát hazatelepíteni és az milyen büntetéssel járnak". Az adóemigránsok elsősorban Svájcból, de más adóparadicsomokból is szeretnének hazatérni.

A költségvetési tárca nem kívánta kommentálni az értesülést, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök viszont a France 2 közszolgálati televízió híradójában arra figyelmeztette "azokat, akik azt gondolták, hogy menedéket találhatnak valahol, meg kell, hogy értsék, ezeknek az időknek vége". Hozzátette: "Aki rendezne akarja a helyzetét, az most megteheti. Ha hazajön, rendezve lesz a helyzete, fizetni fog adót, és az hasznos lesz Franciaországnak".

A képviselők jövő héten kezdik megvitatni az adócsalást és a gazdasági és pénzügyi bűnözést szankcionáló törvénytervezetet, amelynek keretében a kormányzat a bizonyíthatóan adóemigrációt elkövetett francia adófizetőket is büntetni akarja.

Az adóemigránsok helyzetének rendezésére 2009-ben az előző, jobboldali kormányzat létrehozott egy irodát. Nicolas Sarkozy volt államfő akkor garantálta a névtelenséget és a büntetlenséget a hazatérőknek. Ekkor 4600 adóemigráns helyezte vissza a székhelyét Franciaországba, ami 1,2 milliárd euró plusz adóbevételt jelentett az államnak. A 4600 francia állampolgár összesen 7 milliárd eurót telepített vissza külföldi számlákról franciaországi pénzintézetekbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!