szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerdán ismertetett két kínai szolgáltatási beszerzésimenedzser-index az ágazat bővülését jelzi, de a befektetők továbbra is aggódnak a kínai gazdaság lassulása miatt.

A HSBC szerdán ismertetett júniusi szolgáltatási BMI-értéke 51,3 pont volt, alig magasabb a májusi 51,2 pontnál, míg a hivatalos állami szervek által közzétett BMI-mutató 53,9 pont volt, kevesebb az előző havi 54,3 pontnál.

A mutatók 50 pont feletti értéke az ágazat bővülését, az annál kisebbek pedig zsugorodását jelzik.

Csü Hung-pin, a HSBC vezető közgazdásza a bankház közleményében azt emelte ki, hogy a szolgáltatási ágazat lendülete - a feldolgozóipar lassulásával párhuzamosan - egyre fogy.

A hivatalos BMI szerint az új megrendelések alindexe a májusi 50,1 pontról 50,3 pontra, míg a foglalkoztatási mutató 51,3 pontról 51,5 pontra nőtt.

A HSBC felmérésében ugyanakkor az új megrendelések almutatója közel ötéves mélypontra, 50,5 pontra süllyedt.

A hivatalos BMI-felmérés nagyobb súllyal veszi figyelembe a nagyobb vállalatokat, míg a HSBC vizsgálata a gazdasági konjunktúrának jobban kitett kisebb vállalatokra összpontosít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!