szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szerint az év végén újra bővülhet az olasz bruttó hazai termék, de gyenge növekedésre van kilátás, és a kormánynak fel kell gyorsítania a reformprogram végrehajtását.

A valutaalap idén 1,8 százalékos GDP-csökkenést vár Olaszországban, ami rosszabb a korábban várt 1,5 százalékos visszaesésnél. Jövőre már 0,7 százalékkal nőhet az olasz gazdaság - olvasható a négyes cikkely szerinti éves országlátogatás végén, az IMF szakértői által kiadott közleményben.

Az IMF szerint ugyanakkor a növekedési kilátásokra ható kockázatok inkább negatív irányba mutatnak, és a piac is törékeny egyelőre.

"A növekedés és a munkahelyteremtés beindítása szempontjából nélkülözhetetlen, hogy gyorsuljon a  reformok végrehajtása" - értékeltek a szakértők, hozzátéve, hogy Európának is hozzá kell járulnia a növekedéshez, elsősorban azáltal, hogy csökkenti a pénzpiacok töredezettségét és tovább erősíti a monetáris uniót.

Az IMF szerint az olasz kormányok által az elmúlt időszakban bevezetett reformok nem elég markánsak, így további változtatások szükségesek a szolgáltatási és munkaerő-piaci bürokrácia csökkentése és a "lassú és nem hatékony" igazságszolgáltatás terén.

Az olasz gazdaság az első negyedévben immár a hetedik egymást követő negyedévben csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig történelmi csúcson, 12 százalék felett van. Az inflációtól szűrt olasz GDP jelenleg alacsonyabb mint 2001-ben volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az új Windows-csomag

Jön az új Windows-csomag

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül