szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor ismerősének, a Videoton tulajdonosának érdekeltségében lévő Duna Takarék lehet az egyetlen, amelyik megússza a több mint száz takarékszövetkezet közül, hogy az állam átvegye felette az irányítást – írja az Origo.

A takarékszövetkezeti rendszer gyökeres átformálását egy viharos gyorsasággal elfogadott törvénnyel rendezné le a kormányzat, az átalakítást államosításként megélő szektor azért is forrong, mert a 105 takarékszövetkezetből van egy, amelyik jó eséllyel mindent megúszhat – írja az Origo.

A lap szerint azt a takarékszövetkezetet, amelyik beadta kérelmét a pénzügyi felügyelethez, hogy bankká alakulhasson, de még folyamatban van a felügyeleti eljárás, nem tereli a jogszabály az új állami ernyőszervezetek alá. Az Origo információi szerint két takarékszövetkezet van, amelynek folyamatban van a bankká való átalakulási ügye a pénzügyi felügyeletnél. Az egyik a Polgári, a másik a Duna Takarékszövetkezet.

A HVG korábban azt írta: a Duna Takarék bankká szeretne alakulni, ez iránti kérelmét májusban be is nyújtotta a pénzügyi felügyeletnek. Hogy hogyan áll ez az ügy, nem ismert, de a takarékszövetkezeti szektorban többen biztosra veszik, hogy a Duna Takarékból bank lesz nem is olyan soká, még az év vége előtt.

A győri központú, de 25 fiókkal rendelkező takarékszövetkezetnek a fő tulajdonosa és évek óta igazgatósági tagja az a Garancsi István, aki a Videoton FC-nek is a tulajdonosa, és aki jó viszonyt ápol Orbán Viktor kormányfővel. A labdarúgócsapat meccsein többször Orbánnal együtt mutatkozó Garancsi két éve miniszterelnöki megbízott is lett, Orbán a természetjáró és kerékpáros turizmus, valamint az úthálózat fejlesztésével bízta meg, munkáját díjazás nélkül látta el – írja az Origo.

A másik, bankká átalakulni vágyó takarék a Polgári Takarékszövetkezet, amely ugyan beadta a kérelmét, de ügye meglepően lassan halad. Vezetője, Béke Lászlóné a lap megkeresésére megerősítette, hogy ők 2011 szeptemberében jelentkeztek a felügyeletnél, de azóta – immár két éve – húzódik az elbírálás. A takarékszövetkezet vezetője azt érzi, hogy a hatóságok azért húzzák az időt, hogy ne kelljen engedélyt adniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől