szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tüntetéssel fogadta szerdán a román állami vasútvállalat több száz dolgozója a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségét, amely elkezdte tárgyalásait a román hatóságokkal egy újabb hitelmegállapodásról.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a csaknem 300 tüntető az ellen tiltakozott, hogy a román államvasút személyszállító részlegénél, a CFR Calatorinál, valamint a infrastruktúrát kezelő CFR SA-nál tömeges elbocsátásokat tervez a kormány, akárcsak a privatizáció küszöbén álló teherszállító vasútvállalatnál, a CFR Marfánál. A tüntetők szerint a kormánynak nincs pénze az elbocsátandó dolgozók végkielégítésére.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán a kormányülésen megerősítette, hogy lesznek elbocsátások, de - mint mondta - nincs szó több ezer emberről, hanem az átalakítások során fölöslegessé vált személyzettől válnak meg.

Romániában az állami vasútvállalatok különböző részlegei veszteségesen működnek, ezért kellett privatizálnia Romániának a CFR Marfát, amelynek többségi részvénypakettjét a román hatóságok egy hónappal ezelőtt a magántulajdonban lévő Grupul Feroviar Roman magánvállalatnak adták. A privatizációs szerződést a felek még nem írták alá.

A tüntetés ellenére Romániában a kormánypárti és ellenzéki politikusok egyetértenek abban, hogy az országnak szüksége van egy újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásra, amiért cserébe Románia vállalja, hogy további szerkezeti reformokat hajt végre a gazdaságban.

Az IMF bukaresti küldöttsége várhatóan két hétig marad a román fővárosban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről