szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A takarékszövetkezetek nem akarják elküldeni a banktitoknak minősülő adataikat a takarékszövetkezetek átszervezését levezénylő integrációs szervezet mailcímére. A legnagyobb takarékszövetkezeti szövetség ezért megerősítést kér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől, valamint az integrációs szervezettől. A szövetkezetek bizalmatlanok, ugyanis a cím egy ismeretlen gyöngyöstarjáni cég által bejegyzett domainre mutat.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) tagszervezetei nem kaptak hivatalos értesítést az Integrációs Szervezet felállításáról, és a kötelező adatközlésre megadott e-mail címet adatvédelmi szempontból különösen aggályosnak tartják – közölte az OTSZ csütörtökön. Az OTSZ elnöke Demján Sándor, aki hetek óta folyamatosan konfrontálódik Orbán Viktorral az új takarékszövetkezeti törvény miatt.

A közlemény szerint a legnagyobb takarékszövetkezeti integrációba tartozó takarékok e-mailben, illetve a sajtón keresztül értesültek az integrációs szervezet felállásáról, illetve az igazgatóság tagjainak kinevezéséről. Mint a hvg.hu kedden beszámolt róla, miután a köztársasági elnök pénteken aláírta a takarékszervezetek átszervezéséről – lényegében államosításáról – szóló törvényt, már hétfőn felállt a szövetkezetek önállóságának felszámolását levezénylő integrációs szervezet, és kinevezték a szervezet három igazgatóját is. Az igazgatóság azonnal kiküldött egy levelet az összes takarékszövetkezetnek, amelyben amellett, hogy a törvény nevében blokkolta a szokásos üzletmeneten kívüli összes tevékenységüket, arra is utasította őket, hogy 3 napon belül küldjék el a működésüket szabályozó alapszabályt egy a levélben megadott e-mail címre.  

Banktitkokat egy furcsa e-mail címre

A mailcímnek helyet adó domaint egy Altidea Kft. nevű Gyöngyöstarjánban bejegyzett üzleti tanácsadással foglalkozó cég jegyeztette be. A vállalkozást 2008-ban alapították, árbevétele mindössze néhány millió forint, ügyvezetője, tulajdonosa és egyetlen foglalkoztatottja Urbán Csaba, akinek nevén a hvg.hu ezen kívül mindössze két felszámolt, valamint egy működő, de veszteséges telekommunikációs céget talált a céginformációs adatbázisban. Urbán Zoltán, az integrációs szervezet igazgatóságának tagja a hvg.hu cikkére reagálva közölte, hogy az altidea domain kiválasztására azért került sor, mert ez az MVMNet szolgáltató által felajánlott biztonságos tárhellyel rendelkező cég, aki nem végez pénzintézetekhez köthető tevékenységet és nem kifogásolta a domain ideiglenes használatát.

©

A hvg.hu értesülései szerint a takarékszövetkezetek bizalmatlanok a levélben szereplő elérhetőséggel szemben, és nem értik, miért nem a Magyar Fejlesztési Banknál vagy a Takarékbankban létrehozott e-mail címet adott meg az igazgatóság. Az igazgatóság megadott egy budapesti telefonszámot is, a hozzá tartozó név azonban titkosított.

Az OTSZ közleményében hangsúlyozza, hogy a megadott elérhetőségre a törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget téve banktitoknak minősülő információkat kell küldeniük. „A Hpt. titokvédelmi szabályai, valamint az adatközléshez kapcsolódó adatvédelmi szabályok alapján felettébb aggályosnak tartjuk, hogy az adatközlésre egy olyan e-mail cím került megadásra, amely biztonsági oldalról komoly kérdéseket vet fel, és bizonytalanságot ébreszt a tagszervezeteinkben” – hangsúlyozta Varga Antal az OTSZ ügyvezetője.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény előírja a takarékszövetkezeteknek, hogy ezentúl kizárólag az Integrációs Szervezet igazgatóságának hozzájárulásával jogosultak a szokásos üzletmenetbe nem tartozó ügyleteket megkötni, kötelezettségvállalásokat tenni, hitelt felvenni, nagy kockázatot vagy egyetemleges kötelezettséget vállalni, illetve társasági részesedést szerezni. Ezen törvényi előírás teljesítése során viszont bank- és üzleti titok körébe tartozó adatokat is meg kell adniuk, miközben a Hpt. és az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok szerinti kezelése nem látszik biztosítottnak.

„Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó hitelintézeti vezetői felelősség okán az OTSZ hivatalosan kérte az Integrációs Szervezettől, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől annak megerősítését, hogy az adatszolgáltatás ezen módja megfelel-e a vonatkozó előírásoknak” – tette hozzá Varga Antal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések