szerző:
Máriás Leonárd

Dübörög a takarékszövetkezetek önállóságának felszámolása: az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után azonnal felállt az átszervezést levezénylő szervezet háromtagú igazgatósága. Az egyik bankszakember az FHB-ban, a másik az OTP-ben, a harmadik az MFB-nél töltött el hosszabb időt. Az igazgatóság gyakorlatilag a megalakulásával egy időben már konkrét utasításokat is tartalmazó listát küldött a takarékszövetkezeteknek.

Turbófokozatban számolja fel a kormány a takarékszövetkezetek önállóságát: miután Áder János múlt pénteken aláírta a szektor államosítását lehetővé tevő törvényt, hétfőn már egy utasításokkal teletűzdelt levelet küldtek minden takarékszövetkezetnek. A hvg.hu birtokába került másfél oldalas dokumentumban a takarékszövetkezetek minden szokásos üzletmenetbe nem tartozó tevékenységét egy évre blokkolja a szektort ezentúl felügyelő, rekordsebességgel létrejött Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete.

A levél az új törvényre hivatkozva felhívja a szövetkezeti vezetők figyelmét, hogy 2014. július 13-ig „csak az Integrációs Szervezet hozzájárulásával jogosultak a szokásos üzletmenetbe nem tartozó ügyleteket megkötni vagy kötelezettségvállalásokat tenni, hitelt felvenni, nagykockázatot vállalni, egyetemleges kötelezettséget vállalni vagy társasági részesedést szerezni”.

Az FHB-ból érkeznek a kulcsszereplők

A takarékszövetkezeteknek küldött levél az integrációs szervezetet vezető igazgatóságtól érkezett, melynek három tagját szintén hétfőn, a szervezet megalakulásával nevezték ki. A törvény alapján a három igazgatót a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a saját igazgatóságából delegálja.  

Orbán Viktor, Spéder Zoltán, valamint Matolcsy György és Gergely Károly 2011-ben a Parlamentben
©

Az igazgatóság elnöke Lontai Dániel lett, aki alig egy hónapja MFB-igazgató. Lontai június 25-ével került az MFB igazgatóságába, amire minden bizonnyal azért volt szükség, hogy a törvény betűjének megfelelően kerüljön az integrációs szervezet élére. A bankszakember az elmúlt félévben látványos állami karriert futott be. Az FHB Bankcsoporttól érkezett: 2009-től tavaly december végéig az FHB Ingatlanlízing Zrt., valamint az FHB Életjáradék Zrt. igazgatója volt, és a bankcsoporttól való távozása után gyakorlatilag azonnal, idén január 15-étől kinevezték a Magyar Posta Zrt. igazgatóságába, de ott csak május 31-ig kapott mandátumot, hogy június végén MFB igazgatóként folytassa a pályáját (mindemellett február 27-től kinevezték Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. igazgatóságába is).

A takarékszövetkezeti szektor radikális átalakításának rövid történetében nem ez az első eset, amikor komoly FHB-s múlttal rendelkező bankszakember tűnik fel kulcspozícióban. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy az ügyre rálátó piaci források kivéltel nélkül tényként beszélnek arról, hogy a szektor átszervezése és államosítása valójában Spéder Zoltán, az FHB elnökének terve, és többen mondják azt is, hogy a végrehajtást is Spéder irányítja. Piaci források azt is feltételezik, hogy a takarékszövetkezeti szektor átszervezésének egyik lényeges kormányzati célja, hogy a létrejövő egész országot behálózó bank méltó riválisa legyen, és ellensúlyozza a Csányi Sándor vezette OTP Bankot. Mint mondják, Spéder Zoltán azon kevés személyek egyike Magyarországon, aki képes levezényelni a nagy átalakítást. A bankár 2007-ig az OTP-vezér helyettese volt, majd 2008-ban tulajdonrészt szerzett az FHB-ban. Az elválás óta sajtóértesülések szerint az FHB-elnök és Csányi Sándor viszonya érzékeny, sőt feszült.     

Az FHB meghatározó szerepe már az elmúlt hónapokban feltűnő volt. A takarékszövetkezeti integrációt Vojnits Tamás irányítja kormánybiztosként, aki tavaly december végi megbízatásáig az FHB igazgatósági tagja volt. A kormánybiztos azonban információink szerint csak végrehajtó, mint egy, az ügyre rálátó forrás néhány hónapja a hvg.hu-nak fogalmazott, Vojnitsot Spéder Zoltán delegálta erre a posztra.

A takarékszövetkezeti szektor államosításában fontos szerepet kapott a Magyar Posta is: a szövetkezetek integrációjáról szóló törvény a postát arra kötelezi, hogy tőkemeléssel a Takarékbank részvényesei közé lépjen, és ezzel a szövetkezetek ernyőszervezeteként működő pénzintézetben az állam többségi tulajdonossá válik az eddigi többségi tulajdonosokkal, a takarékszövetkezetekkel szemben. A Magyar Posta héttagú igazgatóságába januárban négy FHB Bankból érkezett vezető ült át, egy további új igazgatósági tag pedig családi alapon kapcsolódik Spéder Zoltánhoz, az FHB elnökéhez.

OTP-s múltú bankár is igazgató lett

Az integrációs szervezet másik igazgatója Nagy Csaba, aki Lontai Dániellel együtt, június 25-én került az MFB igazgatóságába, a két új igazgató kinevezéséhez az állami bank addig hattagú igazgatóságát nyolctagúra bővítették. Nagy Csaba másfél évtizedet töltött az OTP Bankcsoportnál: 1997-ben kezdett értékpapír forgalmazási területen, majd 2002-től 2011 augusztusának végéig az OTP Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese volt.

Csányi Sándor és Spéder Zoltán 2007-ben
©

Csak formálisan volt második ember, gyakorlatilag ő volt a vezető: „ő rakta össze szögről szögre az OTP jelzálogbankját” - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő piaci forrás. Nagy Csabát kiváló bankszakembernek tartják a piacon, és őt is azok között emlegetik, akik képesek végrehajtani egy olyan átfogó hadműveletet, mint a takaréksszövetkezeti szektor átszervezése. Az OTP után 2011-től az MFB ügyvezető igazgatója lett, majd az MVM Magyar Villamos Műveknél gazdasági vezérigazgató-helyettes volt idén április végéig, és jelenleg is az MVM Zrt.-ben tevékenykedik vezérigazgatói tanácsadóként. Emellett az új atomerőmű projektért felelős MVM Paks II Zrt. felügyelőbizottságának tagja 2012 augusztusa óta.

Az egyetlen régi MFB-s az integrációs szervezet háromtagú igazgatóságában Urbán Zoltán, aki az első Orbán-kormány idején, 2001-2002-ben volt az MFB pénzügyi vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja, majd a második Orbán-kormány megalakulásával, 2010 júniusával lett ismét az MFB egyik vezetője. Urbán emellett 2010 óta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatósági tagja. Állami megbizatásai között 2003-2004-ben a Dresdner Bank Hungária Rt. ügyvezető igazgatója volt. Az MFB kedd esti közleménye szerint a szakember érdemi szerepet vállalt a Takarékbank német tulajdonú részvénycsomagjának akvizíciójában és később a szövetkezeti hitelintézetekkel való együttműködés kialakításában is, és jelenleg is tagja a TakarékBank Felügyelőbizottságának.

Megküldték a menetrendet

A takarékoknak küldött levélben az igazgatóság kitér arra, hogy a törvény végrehajtása során a Takarékbank, az integrációs szervezet, valamint a takarékszövetkezetek együtt kell működjenek. Ennek érdekében az igazgatóság arra kéri a takarékokat, hogy 3 napon belül küldjék el neki a jelenlegi működésüket biztosító alapszabályt vagy alapító okiratot. Ez arra kell, hogy kidolgozzanak egy egységes „minta alapszabályt”, amihez feltehetően igazodniuk kell majd a takarékszövetkezeteknek.

Emellett a levél felhívja a takarékszövetkezetek vezetőinek figyelmét az integrációs törvényben adott határidőkre. Eszerint a szövetkezeti hitelintézetek kötelesek 2013. július 28-ig előzetes kötelezettségvállaló nyilatkozatot tenni a Takarékbank felé egy darab kétezer forint névértékű „C” sorozatú elsőbbségi részvény átvételére. Ezzel együtt eddigi részvényeiket, amelyekkel a Takarékbank tulajdonosai voltak letétbe kell helyezniük a pénzintézetnél. Ez a kötelezettség lényegében arról szól, hogy a takarékszövetkezetek lemondanak eddigi részesedésükről a bankban, és helyette egy névleges tulajdont biztosító, 2 ezer forintos részvényt vesznek. Ha ezt nem teszik meg elveszítik a működési engedélyüket, és bezárhatnak.

Ezt követően - folytatódik a levél - 2013. augusztus 2-ig a takarékszövetkezeteknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél igazolniuk kell, hogy megtették az előzetes kötelezettségvállaló nyillatkozatot a „C” sorozatú részvények átvételére, és ezért kérelmezik a működési engedélyük fenntartását. Ezután 2013. augusztus 27-ig el kell fogadniuk új alapszabályukat vagy alapító okiratukat az Integrációs Szervezet igazgatósága által meghatározott szöveggel. Majd 2013. szeptember 26-ig az új törvénynek megfelelően működési engedélyt kell szerezniük. Az igazgatóság arról is tájékoztatja a takarékokat, hogy a Takarékbank közgyűlésére 2013.augusztus 27-én kerül sor.

Egy gyöngyöstarjáni cég

Az igazgatóság levelében meglepő módon elérhetőségként egy budapesti telefon- és faxszám mellett egy Gyöngyöstarjánban bejegyzett cég mailcímét adja meg. A takarékszövetkezetek ezeken az elérhetőségeken fordulhatnak az igazgatósághoz kérdéseikkel és észrevételeikkel, illetve ide kell elküldeniük az alapító okiratot is 3 napon belül.

A mailcím az üzleti tanácsadással foglalkozó Altidea Kft.-hez tartozik. A vállalkozást 2008-ban alapították, árbevétele mindössze néhány millió forint, ügyvezetője, tulajdonosa és egyetlen foglalkoztatottja Urbán Csaba, akinek nevén a hvg.hu mindössze két felszámolt, valamint egy működő, de veszteséges telekommunikációs céget talált a céginformációs adatbázisban.

Cikkünk megjelenése után Urbán Zoltán, az integrációs szervezet igazgatóságának tagja jelezte, hogy véletlen névazonosságról van szó. Urbán Csaba nevű rokona nincs, és nem is ismer ilyen embert, tehát bárminemű összekapcsolásuk "valótlan és rosszinddulatú spekuláció". Mivel a cégadatbázis sem utal semmilyen kapcsolatra a két személy között, cikkünkben nem akartuk ezt sugallni. Az Altidea Kft. ügyvezetője csak az integrációs szervezet igazgatósága által megadott elérhetőség miatt merült fel. Urbán Zoltán a domainnel kapcsolatban közölte, az  altidea domain kiválasztására azért került sor, mert ez az MVMNet szolgáltató által felajánlott biztonságos tárhellyel rendelkező cég, aki nem végez pénzintézetekhez köthető tevékenységet és nem kifogásolta a domain ideiglenes használatát.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját

Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját

A Disney kihagyja a karácsonyt az év cukiságával, a kamu játékokat viszik, mint a cukrot

A Disney kihagyja a karácsonyt az év cukiságával, a kamu játékokat viszik, mint a cukrot

Nagy változás jön a húspultoknál

Nagy változás jön a húspultoknál

Tömegverekedés volt Balatonakaliban

Tömegverekedés volt Balatonakaliban

Még Varga Mihályék is kiakadtak: 6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten

Még Varga Mihályék is kiakadtak: 6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy