szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadhatatlan lenne, ha a gazdaság növekedési üteme 7 százalék alá csökkenne Kínában – ezt mondta Li Ko-csiang miniszterelnök egy gazdasági konferencián.

Az eseményről tudósító Cajhszing pénzügyi és gazdasági lap szerint Li úgy fogalmazott, hogy a minimálisan 7 százalékos érték azért kiemelten fontos, mert legalább ekkora bővülés kell a kínai kormány hosszú távú céljainak eléréséhez, valamint a munkaerő-piac általános stabilitásának biztosításához.

A Hszinhua hírügynökség egy hétvégi kommentárjában emlékeztetett: Kína az évtized végére 2010-es bruttó hazai termékének (GDP) megduplázására készül, ehhez évente legalább 6,9 százalékos GDP-növekedés szükséges.

Li emlékeztetett a konferencián arra, hogy a gazdasági világválság kitörése után, 2008 negyedik negyedévében a  rekord alacsonynak számító 6,8 százalékos növekedés miatt több tízmillió migráns munkás és leginkább rászoruló maradt állás nélkül.

A miniszterelnök szavait a szükség szerinti  állami beavatkozásra tett ígéretnek is vették a piacok: kedden a sanghaji kompozitmutató két százalékkal nőtt, az elmúlt egy hónap átlagát 16 százalékkal meghaladó forgalom mellett.

A kínai kormány 2013 egészére 7,5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki. Az első negyedévben a GDP 7,7 százalékkal bővült, majd a második negyedévben 7,5 százalékra lassult. A tavalyi év egészében 7,8 százalékos volt a növekedési ütem, 2011-ben pedig 9,3 százalék. A kínai gazdaság lassulása elsősorban a világgazdasági növekedés visszaesésének és a hazai gazdasági szerkezetátalakítás következményeinek tudható be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen