szerző:
hvg.hu

Három takarékszövetkezet villámgyorsan kibújt a szektort ledaráló államosítás alól, és kihasználva, hogy Áder János visszadobta a takarékszövetkezeti törvényt, kérvényezték bankká alakulásukat – számolt be az Origo.

Három takarékszövetkezet talált egy kiskaput a takarékok önállóságát felszámoló törvényen, és villámgyorsan kibújt az államosítás alól – számolt be az Origo. A portál információi szerint három, a Buda Cash csoport érdekkörébe tartozó szövetkezetnél (a Takarék Szövetkezeti Hitelintézetnél, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézetnél és a Dél-dunántúli Takarék Szövetkezeti Hitelintézetnél) úgy próbálják elkerülni a szektort bekebelező állami kontrollt, hogy bankká alakulnának.

Az általános szabály alól ugyanis az az egy kivétel, hogy azt a takarékszövetkezetet nem terelik az új állami ernyőszervezet alá, amelyik éppen a bankká alakulás folyamatában van. Vagyis a törvény elfogadása előtt már beadta a kérelmét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), hogy bankká alakulhasson, még folyamatban van az ezzel kapcsolatos felügyeleti eljárása, és legkésőbb december 31-éig meg is kapja az átalakulási engedélyt. (Ez a törvényi hely első körben egyetlen takarékszövetkezetet hozott látványosan kivételezett helyzetbe a jogszabály elfogadásakor: a Videoton tulajdonosa, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Takarékot, amely éppen bankká alakul.)

A három kiugró takarékszövetkezet, amelyik most hirtelen beadta bankká alalkulási kérelmét, azután lépett, hogy Áder János visszadobta a parlamentnek a jogszabályt (július 3.). Ha a köztársasági elnök ezt nem teszi meg, akkor esélyük sem lett volna, de így is gyorsnak kellett lenniük, hiszen két nappal később szinte változatlan formában újra elfogadta a parlament a törvényt (július 5.) – írja az Origo. Az viszont erősen kétséges, hogy sikerül a manőver, és a PSZÁF jóváhagyja a bankká alakulási kérelmeket december 31-ig.

A bankká alakulásról ugyanis csak a takarékok közgyűlése dönthet, és a közgyűlés összehívásáig 15 napnak el kell telnie, a kiugró takarékoknak azonban csak 2 napja volt. Amennyiben a PSZÁF szemet is hunyna efölött, az is kétséges, hogy a szokásos engedélyezési folyamat lezárulhat-e év végéig, hiszen a szektorból származó információk szerint jelenleg is van olyan takarékszövetkezet (a Polgári Takarék), amely már közel két éve beadta bankká alakulási kérelmét a felügyelethez, és még az is kérdéses, hogy nekik meglehet-e az engedélyük év végéig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!