szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár 100 millió dollárt – körülbelül 22 milliárd forintot – is meghaladó veszteség érheti a Goldman Sachs befektetési bankot, mivel a keddi kereskedésben egy számítógépes hiba miatt téves árakon adott megbízást a kereskedési rendszer több opcióra vonatkozóan is. Egyes nyugati tőzsdéken kedden zavart is okozott a számítógépes hiba.

Egy számítógépes hiba okozhat akár több mint 100 millió dolláros veszteséget is Goldman Sachs-nál, miután véletlenül nagyszámú opcióra adtak be téves megbízást. Ez pedig nagy zavart okozott a keddi kereskedésben több amerikai tőzsdén is - írja az investor.hu a Financial Times-ra hivatkozva. A baki kedden New York-i idő szerint fél tízkor történt és mintegy 17 percig tartott, ezalatt pedig hatalmas mennyiségű "rossz árú" opció öntötte el a picokat.

A kereskedési rendszer, hibásan azt jelezte, hogy a Goldman ajánlatokat adott be olyan árakon, amelyek drasztikusan eltértek a piacitól. A bank pontos vesztesége majd a következő napokban számszerűsödhet, mivel a tőzsdék ekkor vizsgálják felül az érintett tranzakciókat.

A szerencsétlenség igencsak felpaprikázott vitát indított el a Goldman, a tőzsdék és az ügyfelek között, az ügyet ismerő egyik forrás szerint. De emellett arra is újra felhívja a figyelmet, hogy mit lehetne tenni az olyan esetekkel, amikor egy technikai hiba miatt keletkeznek veszteségek.

Egy évvel ezelőtt a Knight Capital pénzügyi szolgáltató szenvedett közel fél milliárd dolláros veszteséget szintén egy számítógépes hiba miatt. Akkor épp a Goldman kapott egy nagyobb összeget azért, mert segített egy óra alatt megszabadulni a nem szándékosan vásárolt, 7 milliárd dollár értékű értékpapírtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon