szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nem árjellegű banki hitelezési feltételek továbbra is szigorúak, a hitelkínálati korlátokat egyelőre csak a jegybanki és állami intézkedések lazítják, így a hitelképes ügyfelek köre szűk maradt - derül ki az MNB csütörtökön publikált elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványa szerint a jegybanki kamatlépések általánosan 3 százalékponttal, a Növekedési Hitelprogram a részt vevő kkv-k esetében közel 4 százalékponttal, az állami kamattámogatás igénybevétele a lakáscélú hitelezésnél pedig mintegy 2 százalékponttal mérsékli a finanszírozási költségeket.

A hitelállomány a vállalati és a háztartási szegmensben egyaránt tovább zsugorodott a második negyedévben. A szigorú nem árjellegű feltételek miatt az egyre kedvezőbb kamatkondíciókat csak a vállalatok egy szűkebb köre élvezheti, noha a bankok élénkülő hitelkeresletről számoltak be - állapítja meg az MNB.

Az szakirodalom az árjellegű feltételek közé sorolja például a kamatot és a díjmértékeket, a nem árjellegű feltételek pedig azok a konkrét szerződéses feltételek, amelyek - például az adós kötelezettségvállalásai - mellett a finanszírozást nyújtó intézmény hajlandó a hitel folyósítására.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!