szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz központi bank 6,1 milliárd dollárt fordított a rubel védelmére augusztusban, a legtöbbet havi szinten 2011 szeptembere óta. Az orosz központi bank kedden ismertetett adatai szerint augusztusban 5,5 milliárd dollárt és 480 millió eurót használt fel a devizapiacon.

A jegybank az elmúlt hónapokban többször emelte meg a dollárból és euróból álló devizakosárhoz viszonyított rubel-árfolyamsávot – legutóbb augusztus 29-én, amikor 32,15-39,15 rubelre növelte a határértékeket. Június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva.

Az intervenciók nem csökkentették érdemben az orosz arany- és devizatartalékot, ami az év eleje óta 5,8 százalékkal 508,1 milliárd dollárra mérséklődött múlt hónapban.

Kedden a rubel árfolyama 0,1 százalékkal körülbelül négyéves mélypontra, 38,14-re gyengült az euró/dollár valutakosárhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!