szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Nem döntötték el, hogy Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről valóban csak erre a két termékre vonatkozzon-e, vagy terjesszék ki – írja a Napi Gazdaság.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyan már készített egy, az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetési hatásaival kapcsolatos elemzést a kormány számára, Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről újraindította az egyeztetést a VM és a nemzetgazdasági tárca között – írta a Napi Gazdaság pénteken.

Nem dőlt el, hogy csak a sertés- és a baromfihúsra vonatkozzon-e a javaslat, vagy más termékekre is kiterjedjen – mondta a lapnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szavai szerint az élő állatok értékesítése esetén maradna a jelenlegi 27 százalékos kulcs, a kedvezményes pedig például a hasított félsertés feldolgozottsági szintjétől lenne alkalmazható. Az sem dőlt még el, milyen feldolgozottság mellett húznák meg a kedvezményes kulcs alkalmazhatósági korlátját, például beletartozzanak-e a konzerv húskészítmények.

A miniszter szerint bár a VM korábbi számításai több, különböző nagyságú áfakulcs alkalmazása esetén jelentkező költségvetési bevételkiesést is figyelembe vettek, most újra kell kezdeni a számítást és az egyeztetést az adótörvények októberi benyújtásáért felelős NGM-mel. Mint a lapnak elmondta, 5 százalékos kedvezményes kulcsot lát valószínűnek, ami csak a két említett termékkör kapcsán 10 milliárd feletti bevételkiesést okozna a büdzsének.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!