szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék pénteken. A frankfurti DAX-30 0,19 százalékkal emelkedett, a londoni FTSE-100 0,08 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 0,19 százalékos erősödéssel zárt.

Csütörtökön a londoni index 0,03 százalékos javulással, a frankfurti 0,03 százalékos csökkenéssel, a párizsi 0,29 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést.

A péntek délután megjelent amerikai konjunktúraadatok felfelé húzták az indexeket a kereskedés végén. A kiskereskedelmi forgalom növekedése elmaradt a várttól, és a termelői árak meglepően nagyot nőttek ugyan, a fogyasztói bizalmi index jelentős mértékben esett.

Piaci megfigyelők szerint miután csökkenni látszik az amerikai katonai csapás kockázata, a befektetők már nem Szíriára figyelnek, hanem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jövő heti ülését várják. A tanácskozáson arról döntenek, hogy a konjunktúra alakulásától függően már szeptemberben elkezdjék-e fékezni a havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlásokat.

Egyesek szerint a fogyasztói bizalom ilyen mértékű visszaesését látva a Fed egyelőre kitart a pénzpolitikai lazítás mellett. Ugyanakkor a felfelé módosított júniusi és júliusi kiskereskedelmi forgalom inkább arra késztetheti a Fed monetáris testületét, hogy kezdje meg a mennyiségi enyhítési program fokozatos leépítését.

A londoni Barclay's befektetési bank elemzői hétfői előrejelzésükben azt írták: a Fed 70 milliárd dollárra csökkenti a havonta végrehajtott eszközvásárlások értékét. Más nagy londoni házak szakértői ugyanakkor nincsenek meggyőződve arról, hogy a Fed a közeljövőben valóban hozzákezd az értékpapír-vásárlások visszafogásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos