szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Javuló nemzetközi hangulat közepette a feltörekvő piaci devizákkal együtt erősödött a forint hétfőn.

Az eurót délután négy óra előtt 298,70 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a péntek délutáni 300,60 forint után. Hétfőn reggel hét órakor 300,01 forinton, délelőtt tíz órakor pedig 299,03 forinton állt az euró. 

A devizakereskedő szerint pozitív hangulat lett úrrá a piacokon. Ez egyrészt a szíriai háborús veszély elmúlásának köszönhető, másrészt annak, hogy kiesett a Fed-elnöki posztért folyó versenyből Larry Summers, aki a hétvégén bejelentette visszalépését. A piacok a másik esélyes jelölttel, Janet Yellennel szemben Summerst jóval kevésbé megengedődnek tartják a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris eszközök alkalmazásában, a tőzsdéken az év eleje óta elért jelentős árfolyamnyereség pedig jórészt a Fed által biztosított többletlikviditásnak volt tulajdonítható.  

Az összes feltörekvő piac erősödni tudott, a törökök jelentősen javulni tudtak, de a forint is szépen vissza tudott korrigálni 300 alá, és úgy néz ki, hogy ott egyelőre megállapodik. A dollár jegyzése a péntek délutáni 226,51-ről 223,50 forintra csökkent, a svájci franké 242,85 forintról 241,40 forintra, a japán jené pedig 2,2775-ről 2,2630 forintra. Az euró/dollár jegyzése délután négy óra előtt 1,3370 forint volt a péntek délutáni 1,3260 dollár után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk