szerző:
MTI

Az elmúlt három évben a magyar gazdaság a pénzügyi válság következményeit jelentősen tudta csillapítani és meg tudta változtatni - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Békéscsabán, az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen. Varga Mihály szerint fontos szerepe volt a külföldön dolgozó magyaroknak is, akik 1,7 milliárd forintnyi eurót utaltak haza.

A mintegy 400 résztvevővel megnyílt háromnapos vándorgyűlésen Varga Mihály óriási eredménynek nevezte, hogy a devizakötvények visszafizetése is sikeresen megtörtént. 

A miniszter felidézte, 2013 első negyedévében volt egy kiemelkedően magas visszafizetési kötelezettség, amit az ország újabb IMF-hitel nélkül tudott finanszírozni. "Másfél év után mentünk vissza a piacokra, és egy rendkívül kedvező kamatszinten tudtuk a forrásbevonást végrehajtani" - tette hozzá.    

Kitért arra is, hogy a nemzetközi elemzők jóslataival összhangban 3,0 százalék körülire süllyedhet a jegybanki alapkamat szintje, jelentősen segítve a költségvetés finanszírozási pozícióit is. Az inflációban ez az év a kormány számára is meglepetést hozott, a jelentős javulás eredményeként jövőre 2,4 százalékkal terveznek - közölte a miniszter.    

2004 óta a magyar államháztartás hiánya nem tudott 3 százalék alá kerülni, de 2011-ben és 2012-ben jelentősen csökkent a deficit, 2013-ban pedig elérték, hogy kikerült az ország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Így már nem esik el az ország uniós forrásoktól, ami a beruházások ösztönzéséhez szükséges - magyarázta a folyamatokat Varga Mihály.    

A politikus szólt az ország adósságrátájának csökkenéséről is. Megállt egy olyan növekedés, mely 2005-2010 között "félelmetes mértékű" volt, és ez is benne van abban, hogy a piaci bizalom lépésről lépésre vissza tud térni - mondta a nemzetgazdasági miniszter. 

A kormány 2010-es fő céljai közt az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás növelése is jelen volt. Akkor 3,8 millió ember dolgozott, idén már csaknem 4 millió, az elmozdulás tehát megtörtént - mondta Varga Mihály. 

A miniszter szerint fontos szerepe van a külföldön munkát vállalóknak is, akik 1,7 milliárdnyi eurót utaltak haza, ami szintén segítette az ország konszolidációját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem