szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Augusztusban a háztartások jóval nagyobb összeget vontak ki betéteikből, mint amennyivel hitelállományukat csökkentették, a nem pénzügyi vállalatok pedig sokkal több betétet helyeztek el, mint amennyi hitelt felvettek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról hétfőn közzétett jelentésből.

A háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, a tranzakciók eredőjeként hitelállományuk augusztusban csökkent a szezonálisan nem igazított adatok szerint.

A hitelállomány 22,4 milliárd forinttal mérséklődött a forinthitelek 6,9 milliárd forintos növekményéből, illetve a devizahitelek 29,3 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódóan. A forinthitelek záróállománya 3191,4 milliárd forint, a devizahiteleké 3874,2 milliárd forint volt. 

A háztartások betétállománya 112,3 milliárd forinttal csökkent, a forintbetétek esetében 90,5, a devizabetéteknél 21,7 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A forintbetétek záróállománya 6127,8 milliárd forint, a devizabetéteké 905,8 milliárd forint volt. 

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, hitelállományuk összességében 83,2 milliárd forinttal nőtt. Csak a tranzakciókat figyelembe véve a forinthitelek állománya 145,5 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 62,6 milliárd forinttal csökkent.

A vállalati forintbetéteik állománya nőtt augusztusban, míg devizabetéteik állománya csökkent. A betétállomány - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 150,4 milliárd forinttal nőtt: 175,7 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg 25,3 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás