szerző:
hvg.hu/MTI

Kandrács Csaba jogász, és a jelek szerint úgy fog beleszólni Magyarország monetáris politikájába, hogy soha semmi hasonlóhoz nem volt köze. A Jobbik tartózkodása, a többi ellenzéki párt nem szavazata mellett választotta meg az Országgyűlés.

Kandrács Csabát választotta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának ötödik külső tagjává a parlament a gazdasági bizottság javaslatára hétfőn. Megválasztását 244 képviselő támogatta, 42 ellenezte, 37-en tartózkodtak. Az ellenzéki frakció közül az MSZP és az LMP nemmel voksolt, a Jobbik tartózkodott.

Az Index Kandrács beszkennelt életrajzára hivatkozva azt írja, az új tagnak nincs közgazdász képesítése, szakmai pályájának eddig minden állomásán jogász munkát végzett. A "tapasztalatlan ifjú" úgy fog beleszólni Magyarország monetáris politikájába, hogy soha semmi hasonlóhoz nem volt köze.

A tanácsba elvileg a legjobb makroökonómiával foglalkozó közgazdászokat lenne célszerű beválasztani, hiszen rájuk bízzák az ország monetáris politikáját és külső stabilitását, a devizatartalékot és a teljes bankrendszer biztonságát is.

Kandrács a Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogász végzettséget, de a Közgázon is tanult jogot. 2003-ban a Pénzügyminisztériumban volt "pénzügyi szakértő" három hónapig. Utána "igazolásszakértő" volt ugyanott, ez a beosztás már 5 évre szólt. Néhány hónapig csoportvezető is volt a Pénzügyminisztérium belső ellenőrzésénél. 2009 tavaszán az V. kerületi önkormányzat pénzügyi osztályvezetője lett, ebben a funkciójában 2012. nyárig tevékenykedett. Utána 4 hónapra helyettes államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, majd átírtak egy törvényt a kedvéért, hogy tapasztalat híján is az Államkincstár elnöke lehessen. 4 hónapig irányította az Államkincstárat.

Az ötödik külső monetáristanács-tag megválasztása azért vált szükségessé, mert a jegybanktörvény értelmében a monetáris tanács belső tagjainak száma nem érheti el a külső tagok számát, Orbán Viktor miniszterelnök pedig Windisch Lászlót jelölte a jegybank harmadik alelnökének, így ő is belső tag lesz. 

A monetáris tanács külső tagjait hatéves időtartamra választja a parlament. A tanácsnak jelenleg három belső tagja - Matolcsy György MNB-elnök, Balog Ádám és Gerhardt Ferenc alelnökök - és négy külső tagja van: Bártfai-Máger Andrea, Cinkotai János, Kocziszky György és Pleschinger Gyula.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is