szerző:
MTI

Hamarosan újraindulhat a magyar szarvasmarha exportja Fehéroroszországba, továbbá remény van arra, hogy megindul az együttműködés a Rába és a belorusz gépipar zászlóshajójának számító vállalat, az MTZ között - közölte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz üzleti fórum megnyitóján hétfőn Budapesten.

Az államtitkár szerint már csak néhány technikai kérdés tisztázása van hátra, és újraindulhat a szarvasmarha-kivitel. Szijjártó Péter elmondta: számos lépés történt az elmúlt időszakban, amely abba az irányba mutat, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés egy aktívabb fázisba lép. Ezek közé sorolta a közvetlen légi járat szeptember közepi elindulását Budapest és Minszk között, továbbá a beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokat.

Az államtitkár kifejtette, hogy a keleti nyitás politikájának egyik alappillére a FÁK-országokkal való együttműködés, ennek fontos eleme a Magyarország és Fehéroroszország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Hozzátette, hogy a beruházásvédelmi megállapodás jelentős előrelépés lesz a kölcsönös befektetések és beruházások biztonsága szempontjából.

A két ország fővárosa közötti közvetlen légi járatról szólva megemlítette, hogy a fehérorosz légi társaság egy Minszk-Budapest-Belgrád járatot üzemeltet, amely iránt olyan nagy az igény, hogy az eredetileg tervezettnél nagyobb repülőgépet kellet beállítania erre az útvonalra.

Úgy vélte, hogy a közvetlen légi járat megléte komoly elősegítője a gazdasági kapcsolatoknak, de kiemelt jelentőségük van az emberek közötti kapcsolatoknak is, ezek teszik ugyanis lehetővé, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok hosszú távon is biztos alapokon álljanak. Ennek érdekében tárgyalások kezdődtek arról, hogy Fehéroroszországból érkező diákok ösztöndíjasként tanulhassanak magyarországi egyetemeken.

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyarország és Fehéroroszország közötti külkereskedelmi forgalom stabil lábakon áll. Az idei első fél évben 113,5 millió dollár volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, amelyből 81 millió dollár volt az export és mintegy 33 millió dollárt tett ki az import, vagyis jelentős a magyar aktívum.

Beszámolt arról is, hogy a HITA tavaly üzleti fórumot szervezett Fehéroroszországban nyolc magyar cég részvételével a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az építőipar és az állategészségügy területéről, és ennek eredményeként a magyar vállalatok több mint 800 ezer eurónyi exportüzletre számíthatnak.

Hozzátette: a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését szolgálja az Eximbanknál rendelkezésre álló hitelkeret is, amely a Fehéroroszországba irányuló magyar kivitel finanszírozását segíti elő.

Az államtitkár szerint magyar részről az élelmiszeripar, a mezőgazdasági technológiák telepítése, a gépgyártás, a gyógyszeripari fejlesztés, valamint az építőipari együttműködés területén mutatkozik jó export lehetőség Fehéroroszországban. Elena Kupcsina belorusz külügyminiszter-helyettes megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Fehéroroszország egyaránt közép-európai ország, így a két országot összeköti a közös kulturális és történelmi örökség. 

Országáról szólva kiemelte, hogy a fehérorosz kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gazdaság fejlesztésére, ami hozzájárul ahhoz, hogy Fehéroroszországban az idén 1,2 százalékos gazdasági növekedés várható.

A külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a magyar-fehérorosz gazdasági vegyesbizottság előző ülésén, Minszkben a felek megállapodtak az idegenforgalmi kapcsolatok bővítéséről és a kereskedelmi és iparkamarák közötti együttműködés elősegítéséről. Ennek egyik eredménye a Minszk és Budapest közötti légi összeköttetés megteremtése. A kamarák közötti együttműködésről szólva közölte, hogy kedden egy memorandumot írnak alá erről a két ország képviselői, és a jövő feladata lesz gyakorlati tartalommal megtölteni ezeket a dokumentumokat. 

Magyarországot Fehéroroszország stabil kereskedelmi partnerei közé sorolta. Elmondta, hogy a várakozások szerint az idén 250 millió dollárt érhet el a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Hozzátette, hogy Fehéroroszországban sikerrel vannak jelen a magyar gyógyszeripari vállalatok, Magyarországon pedig a fehérorosz traktorvállalat évente ezer traktort értékesít.

Úgy vélte, hogy a jövőben az építőipar, a mezőgazdasági gépgyártás és járműgyártás területén lehet továbbfejleszteni a két ország közötti együttműködést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát