szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A társadalmon belüli egyenletesebb vagyoneloszlásnak köszönhetően az ausztrálok a leggazdagabbak a világon.

Az ausztrálok középmezőnyében 219 505 amerikai dollár (48 millió forint) a fejenkénti vagyon a mediánjuk alapján – adta hírül a Credit Suisse svájci bank friss globális vagyonjelentésében.

A medián definíciója értelmében a felnőtt ausztráliaiak legfeljebb 50 százalékának van ennél az összegnél csekélyebb vagy nagyobb vagyona. A jelentés hangsúlyozza, hogy Ausztráliában a vagyon egyenletesebben oszlik meg a lakosság körében, mint más fejlett országban, ezért magasabb a medián, a helyzeti középérték.

Csak a felnőtteket tekintve, Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár – 88 millió forint – az egy főre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban magasabb, de ott alacsonyabb a mediánérték, mert egyenlőtlenebb a vagyon eloszlása.

Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának 50 százalékát tudhatja a magáénak, míg például az Egyesült Államokban a felső 10 százalék 74 százalékot birtokol. A globális hányad egyébként még szélsőségesebb: az emberiség leggazdagabb 10 százalékáé a birtokolható vagyon 86 százaléka.

A legtehetősebb 1 százalékban 1,76 millió ausztrál van, hányaduk – az 1 százalékon belül – 3,8 százalékos, jóllehet a világ felnőtt lakosságából csupán 0,4 százalék ausztráliai, azaz a felső 1 százalékban ennél 8 és félszer magasabb az arányuk.  

Ausztrália egyébként gazdag gazdagokban: 1,12 millió lakosa számít milliomosnak (amerikai dollárral számolva, azaz legkevesebb 220 millió forintot ér a vagyona). A svájci bank jelentése szerint az ausztrál háztartások vagyonának átlagosan 59 százaléka ingatlanban van, ez a hányad a világ országai közül csak Norvégiában magasabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!