szerző:
hvg.hu

Az elektromos energia ára Németországban idén nyáron megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. Ez azért következhetett be, mivel annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére.

Az elektromos energia ára Németországban idén nyáron megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. Ez azért következhetett be, mivel annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére – írja a Napi Gazdaság.

A megújuló forrásokból származó áram olcsó, az európai szabályok szerint pedig az olcsó energia elsőbbséget élvez a hálózatba kerüléskor – emlékeztetett a francia Cap Gemini tanácsadó cég tanulmányában. Emiatt fordulhat elő az, hogy ha az északi-tengeri szélfarmokat viharos erejű szél hajtja, akkor Németország egy részén feleslegessé válik a gáz-, szén- és atomerőművekben termelt áram.

©

Az elektromos energia nagykereskedelmi ára Németországban mostanra 38 euró/MWh-ra csökkent a 2008-as 80 euróról – miközben a kiskereskedelmi ár az alternatív energiaforrások felhasználását támogató díj miatt 285 euró/MWh. Ez világ legmagasabb fogyasztói áramárai közé tartozik.

A Bloomberg becslése szerint mindez azt eredményezi, hogy a német RWE hagyományos erőműveinek 30-40 százaléka veszteségesen termel. A cég nettó profitja harmadával esett 2010 óta, a másik nagy német szolgáltató, az E.On hagyományos erőműveinek nyeresége több mint harmadával csökkent. A megújuló források előretörése mellett nyomást gyakorol a cégek profitjára, hogy a pénzügyi válság előtt túl sok erőművet építettek, ami a 2008 után visszaeső kereslet miatt amúgy is túlkínálatot okozott volna. Az amerikai palagáz-forradalom nyomán olyan olcsó lett a tengerentúlon a szén, hogy megéri elhozni az európai szénerőművek fűtésére.

Egyes előrejelzések szerint ugyanakkor a kialakult helyzet miatt az európai gázerőművek 60 százalékát gazdaságtalanságuk miatt 2016-ra leállíthatják. Emellett pedig az is elképzelhető, hogy már idén télen áramkimaradások lehetnek Európában, ugyanis az alternatív forrásból származó elektromos energia ingadozása rossz ütemben találkozhat a hagyományos erőművek termelésének visszafogásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül