szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén 9 százalékkal, 281 millió hektoliterre nő a megtermelt bor mennyisége, a borfogyasztás pedig eléri a 245 millió hektolitert. A három legnagyobb bortermelő ország a világon továbbra is Olaszország, Franciaország és Spanyolország. Románia is ott van az élvonalban.

A világgazdasági válság öt évvel ezelőtti kitörése óta először nő 2013-ban a borfogyasztás a világon - közölte a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) hétfőn.

A párizsi székhelyű csoport számításai szerint az idén 9 százalékkal, 281 millió hektoliterre nő a megtermelt bor mennyisége, a borfogyasztás pedig eléri a 245 millió hektolitert - mondta Federico Castellucci, az OIV vezérigazgatója.

A tájékoztató szerint 2013-ban is érezteti hatását az előző évi gyenge termés, de a kereslet ismét növekszik, elsősorban annak köszönhetően, hogy új országok jelennek meg piacként.

A három legnagyobb bortermelő ország a világon továbbra is Olaszország (44,9 millió hektoliter), Franciaország (44,1 millió hektoliter) és Spanyolország (44 millió hektoliter). Jelentős termelő Európán kívül az Egyesült Államok (22 millió hektoliter), Argentína (15 millió hektoliter), Ausztrália (13,5 millió hektoliter) és Chile (12,8 millió hektoliter), Európában Portugália (6,7 millió hektoliter) és Románia (6 millió hektoliter). Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint 2013-ban nagyjából 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhetett a pincékbe

A két legnagyobb borimportőr a világon az Egyesült Államok (4 millió hektoliter) és Nagy-Britannia (3,9 millió hektoliter). Őket Németország (2,5 millió hektoliter) és Kína (2 millió hektoliter) követi.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál