szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NFA-t másodfokon is kötelezték, hogy hozza nyilvánossgára a 2010-2012 közötti állami földbérleti pályázatok adatait, a szervezet azonban a Kúrián támadta meg az ítéletet - közölte Szabó Rebeka, az Együtt-PM poltikusa.

A Fővárosi Ítélőtábla egy adatigénylési per eredményként 2012 áprilisában másodfokon is arra kötelezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy hozza nyilvánosságra a 2010 novembere és 2012 márciusa közötti állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait - írta szerdán közleményben Szabó Rebeka, az Együtt-PM poltikusa.

Miután az adatok átadása elől elhárult minden adminisztratív akadály, az NFA az adatok elküldése helyett felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amelyben még mindig azt bizonygatják, hogy a földpályázatok értékelési pontszámainak kiadása veszélyeztetné a további földpályázatok lezajlását - fogalmazott.

Az Együtt–PM szerint az NFA fordítva ül a lovon: a nyilvánosság az átláthatóságot és a bizalmat erősítené, amire igen nagy szüksége lenne a Fidesz-KDNP-kormány által becsapott magyar vidéknek. Az értékelési pontszámok további titkolása pedig legfeljebb azt veszélyezteti, hogy a fideszes haverok továbbra is gátlástalanul rabolhassák az állami földeket a helyi gazdák elől - írta Szabó Rebaka.

Az Együtt–PM elkötelezett a jelenlegi botrányos földpályázatok leállítása és egy új, átlátható és igazságos pályázati rendszer kidolgozása mellett. Ez a választások után meg is történhet - addig is várunk a Kúria bölcs döntésére - zárta közleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!