szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két olyan alapítványnál folytatott vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amelyek közel egymilliárdot kaszáltak a felajánlott egy százalékoknyi adókból, de mindössze 68 millió forintot költöttek a támogatott célokra.

Varga András, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) osztályvezetője egy előadás során ismertette a hivatal adó 1 százalékokkal kapcsolatos vizsgálatának eredményeit, ennek kapcsán mondta el az általa meg nem nevezett két alapítvány visszaéléseit is – olvasható a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének honlapján.

Varga ismertetése szerint mind a két szervezet kiemelkedő támogatást kapott, és mind a két szervezetet személyi összefonódások jellemeztek. A két alapítvány hirdetett tevékenysége gyermekmentés, anyagi támogatás nyújtása beteg gyermekek családjainak, illetve kórházak fejlesztése volt, a valós tevékenységük azonban kis átfedést mutatott ezekkel a célokkal.

A két alapítvány 966 millió forintot kapott, de összesen ténylegesen csak 68 millió forint ment közvetlenül a támogatottaknak, ennek ellenére tudatos és agresszív médiakampányt folytattak: a működési költségeik több mint 80 százaléka a hirdetéseket és a reklámokot fedte le, több száz internetes "domain-nevet" tartottak fenn, hogy az összes kapcsolódó keresőszóval ezekre az alapítványokra találjanak rá az internetezők.

A befolyó pénzösszegek felhasználásában visszaéléseket találtak az ellenőrök: magáncélú mobiltelefon-használatot, elegáns lakóparkban "irodaként" bérelt többszobás lakásokat, valamint az alapítvány céljainak megvalósítását nem szolgáló személygépkocsikat is vásároltak. Az egyik alapítványnál ismerősöket is támogattak a pénzből, a legnagyobb költési kört pedig a túlárazott eszközbeszerzések és vizsgálatfinanszírozások jelentették. Mintegy 250 millió forint értékben finanszíroztak az alapítványok orvosi vizsgálatokat, a vizsgálatok végrehajtója jellemzően egy azonos tulajdonosi körhöz tartozó cég volt. Ezek az árak a piacinál jóval magasabbak voltak, és jó részének elvégzését nem is tudták igazolni. Az eszközbeszerzéseknél szintén szintén volt a jellemző.

A Kehi megállapította, hogy céltól eltérően használtak fel 127,7 millió forintot, és pazarlónak ítéltek 287 millió forintnyi felhasználást. Összesen 231 millió forint ment reklámra a 966 millió forintos bevételből, végül összesen 68 millió forintot kaptak meg ténylegesen a rászorultak. "Mindezek alapján a Hivatal feljelentést tett költségvetési csalás bűncselekmény miatt, a további visszaélések megakadályozása érdekében az alapítványok számláinak zárolását kezdeményezte a Kehi. Az alapcélokhoz kapcsolódó kifizetéseket a Hivatal természetesen engedélyezi" - mondta az előadó.

Korábban a Blikk azt írta, a Daganatos.hu Alapítványnál vizsgálódott a Kehi, az alapítvány sajtóreferense pedig azt mondta, a nyáron zárolták a bankszámlájukat is. A Heti Válasz szeptemberben arról számolt be, hogy a Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány ugyanazon személyi körhöz tartozik, tavaly pedig mind a két szervezet névlenyúlási vitába is keveredett két korábbi, bevett alapítvánnyal, a Fővárosi Ítélőtábla pedig a később Daganatos.hu Alapítvánnyá alakult szervezetet eltiltotta a Daganatos Gyermekekért Alapítvány név használatától, mert az túlságosan is hasonlított az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya