szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külföldi befektetők romániai érdekképviseleti szervezete (Foreign Investors Council, FIC) tagvállalatai befektetéseinek más országokba történő áthelyezésével fenyegetőzik a különadók miatt.

A FIC haragját elsősorban a 2014-ben új különadók kivetését előirányzó IMF-megállapodás váltotta ki, ami megfogalmazásuk szerint "a román költségvetési politika kiszámíthatatlanságát bizonyítja, és tönkre is teheti a vállalatok közép- és hosszú távú terveit". A befektetők emiatt folyamatban lévő és tervezett beruházásaik áthelyezésére kényszerülhetnek "nagyobb adóstabilitást nyújtó joghatóság alá" – fogalmaz a FIC keddi közleménye. 

"Nem nevezhető sem erkölcsösnek, sem korrektnek" az, hogy a költségvetésbe már egyébként is nagy összegeket befizető vállalatokat újabb adókkal és illetékekkel "fojtják meg", és ráadásul ezt a tényt a hatóságok "csak a média útján tudatják az érintettekkel" – fogalmazott a FIC. Az 1997-ben alapított szervezet 119 multinacionális nagyvállalatot képvisel Romániában, melyek együttes beruházásai az országba vitt közvetlen külföldi befektetések kétharmadát adják. 

A Romániában tevékenykedő osztrák vállalatok közül a FIC egyebek között az Erste Bank/Banca Comerciala Romana bankot, az UniCredit romániai leányvállalatát, a Raiffeisen Bank International pénzintézetet, a Wienerberger, a WienEnergie vállalatokat, valamint az OMV leányvállalatát, a Petrom olajipari vállalatot képviseli.  

A román kormány különadót tervez kivetni olyan "speciális műtárgyakra" mint például tornyok és parkolók, amelyekkel elsősorban távközlési, energiaipari, közmű, közlekedési és szállítási infrastruktúrát üzemeltető vállalatok rendelkeznek. A költségvetés a különadótól 100 millió eurós nagyságrendben vár többletbevételt. Victor Ponta román miniszterelnök a héten a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalást követően jelentette be a tervezett adóemelést. 

A FIC véleménye szerint a tagvállalatok számára a többletdíj megfizetése a névleges összeget többszörösen meghaladó anyagi terhet jelentene. A kormánynak az adóemelések helyett az ellenőrzési mechanizmus szigorításával kellene nagyobb hatékonysággal beszednie az adót a notórius adóelkerülő vállalatoktól – hangsúlyozza a közlemény.

Victor Ponta miniszterelnök a FIC panaszait azzal hárította el, hogy Romániában jóval alacsonyabb az adóteher ,mint például az Egyesült Államokban, uniós összehasonlításban pedig a legalacsonyabb. "Nem lehetünk mindenki Eldorádója" – fogalmazott a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!