szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bizonyosra vehető az újabb 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, és egyre valószínűbb az is, hogy az MNB jelenlegi enyhítési ciklusa nem áll meg a 3,00 százalékos kamatszinten - jósolták londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati előrejelzései gyakorlatilag csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3,00 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben. A keddi kamatdöntésre adott előrejelzésükben megerősítették, hogy a keddivel együtt további öt, egyenként 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 2,40 százalékig süllyedő jegybanki alapkamatot várnak.

Az RBS szakértői szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és hamarosan belép az újabb 11,1 százalékos közműdíjcsökkentés dezinflációs hatása. A ház számításai szerint az újabb tarifacsökkentés hozzávetőleg 1 százalékpontot farag le a magyarországi inflációs ütemből. 

Mivel a közvetett adóhatásoktól megszűrt maginfláció is meglehetősen csekély, az alacsony infláció esetleg nem is lesz annyira átmeneti jelenség a magyar gazdaságban, ahogy azt a piac jó ideje feltételezi - fejtegették az RBS londoni elemzői.

A ház szakértői - akik már egy néhány nappal korábbi elemzésükben is 3,00 százalék alatti MNB-alapkamatot tartottak szükségesnek a deflációs kockázat elkerülésére - a keddi kamatdöntés előtti előrejelzésükben megerősítették azt a véleményüket, hogy még az általuk jósolt 2,40 százalékos MNB-kamatmélypont is "legalább néhány hónapig" igen magas pozitív reálhozamot jelentene a mostani inflációs környezetben. Hozzátették: az eurójegybank (EKB) enyhítésre hajló alapállása az eddigieknél könnyebbé teszi az MNB számára a "szuperlaza" monetáris politika fenntartását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szintén 0,20 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítő prognózisukban közölték: bár alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után leállítja a kamatcsökkentéseket, az utóbbi hetekben azonban megítélésük szerint nőtt annak az esélye, hogy ezen a  kamatszinten túl is folytatódik az enyhítési ciklus. Az infláció komoly meglepetést okozott, mivel jelentősen elmarad az MNB 3 százalékos céljától és a jegybanki stáb előrejelzésétől is, emellett a jelenlegi piaci kondíciók is változatlanul kedveznek a további kamatcsökkentéseknek.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői nem tartják kizártnak, hogy az MNB alapkamata 2014 első negyedében 2,60-2,80 százalékig süllyed, feltéve, hogy a magyar jegybank egészen addig folytatja a kamatcsökkentéseket, amíg az inflációs folyamatokban fordulat nem következik be.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy az októberi inflációs meglepetés nyomán a jövő évi átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket az eddigi 2 százalékról 1,7 százalékra módosították. Várakozásuk szerint ugyanakkor a jövőre belépő bázishatások miatt 2014 végére meredeken, a cég által 2013 végére várt 0,3 százalékról 3 százalékra gyorsul vissza a tizenkét havi inflációs ütem.

A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban ugyancsak 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére. Decemberben és januárban újabb hasonló csökkentésekkel, így 2014 elejére 2,80 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számolnak - tették hozzá.

A Barclays londoni szakelemzői ennek az előrejelzésnek az alátámasztására kimutatták, hogy az elmúlt 15 hónapban végrehajtott 360 bázispontnyi jegybanki kamatcsökkentést a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció 510 bázispontos csökkenése kísérte. A ház szerint a 3 százalékos céltól most már jelentősen elmaradó - jelenleg 0,9 százalékos - éves inflációs ütem bőséges teret enged az enyhítési ciklus folytatásához.

A Barclays elemzői közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve System) 2014 márciusában hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez. A cég ezért azzal számol, hogy februártól az MNB kamatcsökkentési szünetet tart.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a kondíciók most még inkább kedveznek a kamatcsökkentésnek, mint a múlt hónapban, mivel az infláció tovább csökkent, a forint és a hazai állampapír-piac "jól tartja magát", emellett a Federal Reserve és az EKB is változatlanul enyhítésre hajló alapállású. 

A GS szerint így az inflációs és a piaci környezet most egyaránt a folytatódó kamatcsökkentéseknek kedvez, és ennek valószínűleg nem állja útját a vártnál erősebb harmadik negyedévi magyar GDP-növekedés sem. A ház szerint mindez arra vall, hogy a monetáris tanács a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytathatja a kamatcsökkentéseket a pozitív reálkamat eróziójának - így a forint árfolyamának és a magyar befektetési eszközök keresletének - kockáztatása nélkül.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanakkor a monetáris tanács a piaci reakciókat figyelve később lassíthatja az enyhítés lépésenkénti ütemét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára