szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaság szerint megugrott a költségvetési szervek lejárt tartozása egy hónap alatt, a szeptemberi 97,7 milliárd forintról októberre 120,9 milliárdra emelkedett.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a legnagyobb mértékű tartozás (17,4 milliárd forint) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) jelentkezett. 

A Klik a tavaly decemberben és az idén januárban esedékes munkabérek és egyéb járandóságok, valamint a kapcsolódó közterhek megfizetéséhez előlegként kapott összegnek csak egy részét fizette vissza a központi költségvetésbe, ebből adódóan az állammal szemben 12,6 milliárd forintos tartozása keletkezett.

Ezenkívül októberben 1,2 milliárddal nőtt a tartozása a rehabilitációs hozzájárulási adóból, valamint 3,4 milliárddal növekedett az elmaradása a szállítóival szemben. 

A második legnagyobb tartozásnövekedés a Pécsi Tudományegyetemnél volt (1,5 milliárd forint), elsősorban a klinikai tömb Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében zajló felújítása miatt.

Idén januárban még csak 62,2 milliárd forint volt a költségvetési szervek összes lejárt tartozása, de miután az oktatás és egészségügy finanszírozása szinte teljes egészében átkerült az önkormányzatoktól az államhoz, az intézmények adóssága is a költségvetést terheli – idézi fel keddi számában a lap.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak