szerző:
hvg.hu

A társasházkezelő cégeknek házanként több ezer forintos veszteséget okoznak a rezsihirdetmények, amelyeket kötelező lesz kitenniük a lépcsőházakba jövő évtől. Ráadásul sok esetben ez a költség arra megy majd el, hogy havi pár száz forintos spórolásokról számoljanak be a lakóknak.

Meglehetősen ésszerűtlen törvényjavaslatot (pdf) nyújtott be Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője múlt pénteken. E szerint ugyanis a közös képviselőknek jövő évtől hirdetményt kell kitenniük a társasházi lépcsőházakba a házak rezsicsökkentéssel elért megtakarításáról. Az ötlet a társasházkezelő cégeknek komoly veszteségeket fog okozni, de valószínűleg politikai haszna sem sok lesz. A hirdetményeken ugyanis sok esetben sovány spórolásról kell majd beszámolniuk a közös képviselőknek. Volt olyan közös képviselő, aki a hvg.hu-nak azt mondta, a kormánypárt csak kinevetteti magát a változtatással, és negatív reklámot csinál a rezsicsökkentésnek.

Egy értelmetlen pluszköltség

A törvényjavaslat szerint a társasházkezelőknek azt kellene közzétenniük, hogy tételenként, havonta összesen mekkora megtakarítása származott a háznak vagy a lakásszövetkezetnek a rezsicsökkentésből a közös tulajdonú épületrészekben. Emellett a lakókat minden évben február 15-ig írásban kell majd értesíteni, mekkora a közös megtakarítás rájuk eső része.

©

A legnagyobb probléma abból lesz, hogy a társasházkezelőknek ki kell tenniük a rezsihirdetményt. Ez ugyanis havonta 2-3 ezer forintba fog kerülni a közös képviselőknek, és a törvényjavaslat megtiltja nekik, hogy a többletköltséget kiszámlázzák a társasházaknak, vagyis le kell nyelniük. A többletköltség abból adódik, hogy havonta egyszer egy munkaóra elmegy majd a hirdetmény elkészítésével, kiszállításával, és a kifüggesztés dokumentációjával. További kiadás lesz a kiszállítással járó benzinköltség.

A havi 2-3 ezer forint évente 24-36 ezer forintos veszteséget jelent ezeknek a cégeknek. Ez azt jelenti, hogy az új kötelezettség miatt a kezelő cégek társasházanként hozzávetőleg egyhavi díjukat elveszítik, a közös képviselő díja ugyanis általában 20-30 ezer forint + áfa – mondta a hvg.hu-nak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Egy 10 házat kezelő cégnek ez évente elméletileg több mint 300 ezer forintos veszteséget jelent majd. Van olyan társasházkezelő cég is, amely 200 házat kezel, a veszteség ott már a 3 millió forintot is elérheti, mivel a hirdetmény kiszállítását legfeljebb minden második alkalommal tudják más tevékenységhez kapcsolni, amit eddig is végeztek. Ekkora veszteségeket a társasházkezelők elnöke szerint nem lesznek képesek lenyelni.

Ezen felül a törvényjavaslat alapján a fogyasztóvédelmi hatóság meg is bírságolhatja a társasházkezelőt, ha a lépcsőházban nem lesz kinn a rezsicsökkentéses hirdetményt. Ezt egyébként azért sem értik a társasházkezelők, mert szerintük nem is tartoznak a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá.

Sovány megtakarítások az áramszámlán és a szeméten

A törvényjavaslat ésszerűségét a kommunikációs többletköltség mellett az kérdőjelezi meg igazán, hogy a rezsihirdetmény 2-3 ezer forintos havi költsége sok esetben arra fog elmenni, hogy a pár száz forintos megtakarításról tájékoztassák a lakókat. A spórolás elsősorban a kisebb társasházak esetében lesz látványosan kevés a társasházkezelők szövetségének elnöke és a hvg.hu által megkérdezett cégek szerint.

A lépcsőházakban két hirdetmény fog biztosan szerepelni: a közös helyiségek áramszámláján és a szemétszállításon elért megtakarítás. Egy 12 lakásos társasházban kifüggesztett hirdetményen a közös áramon elért havi megtakarítás két ekkora társasház idei számlái alapján nagyjából 100-200 forint között lesz. Eszerint az egy lakásra jutó havi megtakarítás a közös terek villanyszámlájából körülbelül 8-16 forint.

Minél nagyobb azonban egy társasház, annál látványosabb lesz a közös számlákon elért megtakarítás is. Egy harminc lakásos társasház például a közös villanyszámlán havonta 469 forintot spórolt idén. Lakásokra lebontva azonban ez sem sok, kerekítve 16 forint havonta. Kaptunk adatot egy 60 lakásos ház idei számláiról is: ők havonta 5955 forintot spóroltak, ami lakásonként már 100 forintos megtakarítást jelent.

©

Ezen kívül a szemétszállításról is ki kell majd függeszteni egy hirdetményt, erről azonban még nehezebb általános megállapításokat tenni, mint az áramszámláról, önkormányzatonként ugyanis nagyon eltérő lehet a szemétdíj. Ezt a rezsitételt júliustól, a rezsicsökkentés második hullámában mérsékelte a kormány, mégsincs garancia arra, hogy ez a tétel mindenütt kisebb lesz. Hallottunk például olyan vidéki önkormányzatról, amely júliustól közel felével csökkentette a szemétszállítás díját, majd novembertől visszaemelte a rezsicsökkentés előtti összegre, ha a társasházak nem voltak hajlandóak áttérni a szelektív hulladékgyűjtésre, amely a korábbinál is nagyobb költséggel járna.

Az az általános megállapítás megkockáztatható, hogy ahol az önkormányzat nem él hasonló trükkel, a szemétszállításon látványosabb lesz a spórolás, mint az áramszámlán. Az előbb említett egyik 12 lakásos társasház esetében például július óta 2360 forintot spóroltak a szemétszállítás költségén, ami lakásonként közel 200 forint. Az említett 30 lakásos társasháznál jóval nagyobb volt a megtakarítás, havonta összesen 14 951 forint, vagyis lakásonként körülbelül 500 forint spórolásnak örülhetnek a lakók. Az egy lakásra jutó megtakarítás a 60 lakásos társasházban is körülbelül ekkora összeg volt.

Néhol a vízdíjat és a fűtést is ki kell tenni

A közös áram és a szemétszállítás díján kívül több társasházban is közös a vízdíj elszámolása, így ezt is ki kell majd függeszteni a lépcsőházakba. A vízdíjon elért spórolást még nehezebb általánosítani, hiszen attól függ, hány lakásnak nincs saját vízórája. Van olyan 12 lakásos társasház, amely 50 forintot spórolt havonta összesen a vízdíj júliusi csökkentése óta, és van olyan 30 lakásos, amely közel 1200 forintot. Lakásokra lebontva ez szintén nem nagy összeg.

©

Emellett a hirdetményekre néhány helyen még a fűtésdíj, és esetenként a fűtők díja is felkerülhet (például olyan házakban, amelyekben közös kazán van). Ahol ez azt jelenti, hogy a lakások gázszámlája közös (amit lakásokra arányosan lebontanak), ott ez lehet majd a leglátványosabb tétel a hirdetményeken, ebben az esetben azonban a közös használatú terek költsége és a magánköltségek összemosódnak, tartalmazza ugyanis a lakások fűtésének költségeit is. Ezen kívül vannak olyan társasházak, amelyeknél a hirdetményekre kikerülhet a hőszolgáltató díj is. Ez nem lesz nagy tétel: az említett 30 lakásos ház esetében havonta 1600 forint volt január óta, a 60 lakásos társasháznál pedig közel 15 ezer forint. Vagyis lakásonként itt is pár száz forintos megtakarításról számolhatnak be a közös képviselők.

Csökkenhet a közös költség?

A javaslatot benyújtó fideszes képviselő szerint a javaslattal jelentősen csökkenteni fogja a társasházi közös költségeket. Mint szombaton fogalmazott: "A közös költségeket ismét faragni fogjuk”, és hozzátette, kezdeményezésének húszszázalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban.

Komoly az esélye azonban, hogy a jövő nem a képviselő várakozása szerint alakul. Hiába mérséklődik ugyanis az áram és a szemétszállítás díja, a közös költség a társasházkezelők visszajelzése szerint szinte biztosan nem fog csökkenni. A közös költség ugyanis több tételből áll, amelyek közül néhány jelentősen emelkedett. Így, amit az egyik oldalon megnyernek a lakók, a másik oldalon elveszítik. „Visszaosztás biztosan nem lesz” – fogalmazott egy több társasházat kezelő közös képviselő cég munkatársa.

A közös költség jellemzően tartalmazza a ház felújítási alapjába történő befizetéseket, a biztosítási díjat, a szemétszállítás díját, a közös képviselő díját, a karbantartási költségeket, a banki és postaköltségeket, a hiteleket, a lépcsőházi világításra és a lift üzemeltetéséhez elhasznált áram számláját. Emellett a közös költségbe beletartozhat a már említett fűtésdíj vagy a távhő díja is.

A tranzakciós adó miatt azonban jelentősen emelkedtek idéntől a banki költségek. Egy 80 lakásos vidéki társasház tranzakciós költsége például eddig 130 ezer forint körül alakult évente, idén viszont ez a tétel eléri a 180 ezer forintot is. Emellett a társasházkezelő cégek évek óta nem emelték a közös költséget, és ugyanez a helyzet a karbantartási kiadásokkal is. A biztosítási díj is évről évre emelkedik az infláció mértékével. Ezzel szemben áll a rezsicsökkentéssel csökkentett közös áram- és szemétszámla, ez azonban valószínűleg nem lesz elegendő e költségek növekedésének ellensúlyozására.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak

Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni